oduzete skrivene cigarete 8 321026 e1622888442767 750x459 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Problem crnog tržišta u BiH dešava se, slažu se sagovornici N1, najprije zbog visokih akciza u odnosu na prosječna primanja građana. Dvije ključne stvari, tvrde, na kojima se mora poraditi su – akcize vratiti na nivo koji je bio prije i jačati inspekcijske organe koji će raditi na suzbijanju tržišta.

“Cigara, cigara”, čuje se na sarajevskoj pijaci Markale. Za jednim stolom poredano je pet različitih kutija cigareta. Vidljivo, bez akciznih markica.

“Izvolite gospođo”.

N1: Koje su vam najjeftinije cigarete.

“Sve su od 3 do 3,50 KM”.

N1: Čije su ovo cigarete?

“Iz Crne Gore, nabavljam od druga”.

N1: Koje su najbolje?

“Merilyin idu najbolje. Uzmite kutiju i probajte”.

Kupujem jednu kutiju. I pitam.

N1: A, Cosmopolitan? Kakve su one?

“Žale se ljudi. Gase se”.

N1: Motane cigarete? Koliko su Vam one?

“Marka i po. Hercegovački duhan”.

N1: Ima li Marlboro?

“Kod mene nema, ali ima negdje možda. Sve zavisi”.

Ovako, javno i svakodnevno, čini se bez imalo straha, trgovci nelegalno prodaju cigarete bez akciznih markica na mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Odgovara li iko i koje su kazne predviđene?

U ovisnosti od količine i vrijednosti oduzetih akciznih proizvoda koji su trebali biti prodani na crnom tržištu u BiH postupa se po prekršajnom ili krivičnom zakonodavstvu. U svakom konkretnom slučaju ovlašteni službenici UIO komuniciraju sa dežurnim tužiocem i u toku aktivnosti se donosi odluka da li će lice od kojeg je predmetna roba oduzeta biti prekršajno ili krivično sankcionisamo. Bitno je napomenuti da svaki ilegalni promet duhana i duhanskih prerađevina počinje na graničnim prijelazima, te je u tom segmentu potrebno uložiti dodatni napor u sprečavanju šverca. Drugi dio prateće kontrole bi se trebao vršiti kod proizvođača duhana na području BiH.

Kontaktirali smo Graničnu policiju BiH. Kazali su nam da je u 2020. godini otkriveno 45 kaznenih djela koja se odnose na privremeno oduzimanje duhana i cigareta, gdje je protiv 84 osoba nadležnim tužilaštvima podneseno 37 izvještaja o počinjenim kaznenim djelima, prilikom čega je privremeno oduzeto 86.315 kutija cigareta ukupne vrijednosti 518.000 KM i 59.003 kilograma rezanog duhana ukupne vrijednosti 17.827 KM.

Roba vrijedna stotine KM

Upravi za neizravno oporezivanje BiH, radi nenadležnosti, su ustupljena dva predmeta, prilikom čega je privremeno oduzeta određena količina robe i to: 120 kutija cigareta, procijenjene vrijednosti 680 KM, 25 kilograma rezanog duhana, procijenjene vrijednosti 800 KM, Inspektoratu Brčko distrikta ustupljen je jedan predmet, u kome je privremeno oduzeto 120 kilograma duhana u listu, procijenjene vrijednosti 450 KM.

Izvor : Pixabay/Cigarete sa crnog tržišta ugrožavaju zdravlje

U prva tri mjeseca 2021. godine, otkriveno je ukupno 15 kaznenih djela koja se odnose na privremeno oduzimanje duhana i cigareta, gdje je protiv 18 osoba nadležnim tužilaštvima podneseno 11 izvještaja, prilikom čega je privremeno oduzeto 52.483 kutija cigareta ukupne vrijednosti 315.000 KM i 192 kg rezanog duhana ukupne vrijednosti 40.000 KM. Upravi za neizravno oporezivanje BiH, radi nenadležnosti je ustupljeno dvanaest predmeta, prilikom čega je privremeno oduzeta određena količina robe: 330 kutija cigareta, procijenjene vrijednosti 3.250 KM, i 23 kilograma rezanog duhana, procijenjene vrijednosti 2.530 KM.

Kriminalna mreža od Crne Gore do BiH

Podsjetimo, Granična policija BiH krajem 2020. godine realizirala je operativnu akciju “WOLF” usmjerenu na presjecanje lanca organiziranog krijumčarenje cigareta, prilikom čega je obavljen pretres na 20 lokacija. Tokom provedbe ove akcije zadokumentirano je obavljanje više kaznenih djela organiziranog krijumčarenja i rasturanja cigareta stranog podrijetla bez trošarinskih markica uz sudjelovanje većeg broja osoba organiziranih u međusobno povezane kriminalne skupine, koje imaju jasno definiranu organizaciju posla u kojoj su uloge članova uglavnom podijeljene, na organizatore, dobavljače, vozače, čistače, kupce i suučesnike u krijumčarenju i rasturanju cigareta. Ovako organizirane kriminalne skupine su se međusobno povezivale u kriminalnu mrežu koja se protezala od Crne Gore do BiH s ciljem obavljanja istih kaznenih djela krijumčarenja i rasturanja cigareta.

Izvor : UIO BIH/Zapljene su postale gotovo svakodnevne

Tokom navedene akcije, policijski službenici Granične policije BiH su u tri odvojena događaja, između ostalog, oduzeli i 43.250 kutija cigareta različitih marki, bez trošarinskih markica BiH. Navedene cigarete su prokrijumčarene iz Crne Gore u BiH na području općine Foča, Gacko, Bileća i Trebinje.

Govoreći o zapljenama duhana i duhanskih proizvoda, a svjedoci smo da ih nikad nije bilo više, ekonomski analitičar Faruk Hadžić, za N1 je kazao da bi one bile još jače i efektinije kada bi se smanjio jaz u cijeni između crnog i legalnog tržišta.

“Što postoji veća mogućnost potencijalne zarade, to privlači mnoge ljude da se bave nelegalnim aktivnostima i to je ključni problem. Ako se smanji razlika u cijenama, veći će im biti rizik da se bave trgovinom na crno, i automatski već dijelom vraćate potrošače sa crnog tržišta u legalne tokove”, sugerisao je Hadžić.

Informaciju o ulasku inspektora na pijacu šverceri brzo saznaju

Federalna tržna inspekcija je, kako je kazala u odgovoru za N1, u više navrata kontrolisala pijačne prostore i druge objekte namijenjene za prodaju duhana i duhanskih proizvoda na području FBiH, a u vezi prometa duhana i duhanskih prerađevina, te se, tvrde, ne može govoriti o bilo kakvoj toleranciji ilegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove.

“Po pitanju rezultata Federalnog tržišnog inspektorata ostvarenih u kontroli prometa duhana i duhanskih prerađevina, u posljednje tri godine je, shodno evidenciji i popisu robe oduzete u inspekcijskim nadzorima, izvršeno oduzimanje 155 kilograma duhana u listu, 56 kilograma rezanog duhana, te 14.000 kutija cigareta bez markica prosječne tržišne vrijednosti u iznosu od 44.686 KM”, istaknuo je za N1 Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Rijetko zateknu robu

Iz Inspektorata Republike Srpske, naveli su da u registrovanim prodajnim objektima, prodavnicama, trgovačkim centrima, čija kontrola je u nadležnosti ovog organa, rijetko zatiču robu bez porijekla.

“Povremeno poljoprivredni i tržišni inspektori na pijacama zatiču fizička lica koja prometuju duhanske prerađevine bez porijekla, ali je u pravilu riječ o manjim količinama koje zatiču na mjesta događaja od 1-2 kilograma rezanog duhana ili nekoliko pakli cigareta”, kazali su iz Inspektorata RS.

U 2018. godini Inspekcija RS je u prometu zatekla i oduzela 415 pakli cigareta i 86 kg duhana iz razloga jer nisu posjedovali dokaz o porijeklu, u 2019. godini 150 pakli cigareta i 13 kilograma duhana, a u 2020. godini 110 pakli cigareta i 18 kilograma duhana.

Do sada nisu imali slučajeva da su na pijacama, tržnicama ili u trgovačkim objektima zatekli velike količine duhana i prerađevina, jer ih fizička lica u pravilu skladište u vozilima ili privatnim prostorijama.

“Informacija o ulasku inspektora na neku tržnicu ili pijacu jako brzo putuje među štandovima, te osobe koje nelegalno prodaju cigarete napuštaju prostor u tom trenutku, čime se smanjuje i mogućnost inspektora za utvrđivanje prekršaja. U ovim slučajevima se radi o prekršajima koji se mogu utvrditi samo ukoliko je inspektor neposredno prisutan na mjesta događaja u vrijeme prekršajne radnje”, naglasili su iz Inspektorata RS.

Kazne do 10.000 KM

Napomenimo i da mjere koje mogu preduzimati inspektori Inspektorata RS mnogo su blaže od mjera koje preduzimaju službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a na osnovu Zakona o akcizama BiH.

U Inspektoratu Brčko Distrikta BiH, rečeno nam je, da su u inspekcijskim kontrolama u 2019. izvršili oduzimanje cigareta i duhana i to, 2.489 paklica cigareta i 445 kilograma duhana, dok je u 2020. oduzeto 2.592 paklica i 19.75 kilograma duhana.

Prema Zakonu o trgovini, predviđene kazne za ilegalan promet cigareta/rezanog duhana za pravna licu su u iznosu od 1.000 do 10.000 KM. Za odgovornu osobu predviđene kazne su od 100 do 1.000 KM. Članom 75. istog Zakona predviđena je zaštitna mjera oduzimanja predmeta prekršaja. Članom 78. istog Zakona predviđena je kazna u iznosu od 500 do 5.000 KM za fizičko lice-preduzetnike i takođe zaštitna mjera oduzimanja predmeta prekršaja. U Brčko distriktu BiH se primjenju i Zakon o duhanu BiH gdje je predviđena kazna za pravna lica u iznosu od 5.000 do 10.000 KM i kazna za odgovornu osobu u iznosu od 100 do 2.000 KM, a za fizička lica u iznosu od 500 do 1.000 KM.

Izvor : UIO

U tabeli, koju smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje BiH je prikazana vrijednost oduzetih cigareta i duhana u zadnje tri godine i u dva mjeseca 2021. godine koji su se pokušali prodati na crnom tržištu. Radilo se o sitno rezanom duhanu i cigaretama koji bi morali biti obilježeni akciznim markicama UIO da bi se našli u legalnoj prodaju na tržištu BiH, međutim ti oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni markicama na propisan način.

“Stop švercu”

Jedan značajan dio aktivnosti, kako nam je rekao Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, urađen je i na osnovu informacija koje su prijavili građani BiH na otvorene liniju UIO „Stop švercu“ čiji je broj 080 02 06 07. Svi pozivi su anonimni i besplatni, te građani mogu dostaviti informaciju i saznanja ukoliko znaju gdje se i ko prodaje duhan i cigarete koji nisu obilježeni akciznim markicama UIO. Od početka kampanje “Stop švercu” ukupno je zaprimljeno 516 informacija.

Kovačević je istaknuo da 2009. godine kada je BiH počela usklađivanje oporezivanje akcizom duhana i duhanskih prerađevina sa legistativom EU, UIO je izdao 535 miliona komada akciznih markica.

“Ako taj podatak uporedimo sa podatkom iz 2020. godine, kada smo izdali 185 miliona komada akciznih markica, jasno je da je došlo do značajnog pada legalnog tržišta. Ne možemo reći da je u toj mjeri došlo do smanjenja, odnosno prestanka pušenja, na žalost veliki dio preselio se upravo na crno tržište”, kazao je Kovačević.

Izvor : N1/Ratko Kovačević: Pozivam građane da prijave šverc

Ukoliko je maloprodajna cijena cigareta u BiH 5 KM, obveze koje se moraju platiti državi iznose: proporcionalna akciza 42 posto maloprodajne cijene – 2,10 KM, fiksna akciza -1,65 KM, PDV – 0,72 KM. Što znači, ukupne obaveze prema državi iznose – 4,47 KM.

Pad prikupljenih prihoda

Još malo podataka, kako bi slika bila jasnija. Prihodi od akciza na duhan i duhanske proizvode po godinama: 2009. – 449,4 miliona KM, 2010. – 556,0 miliona KM. 2011. – 716,3 miliona KM. 2012. – 758,4 miliona KM, 2013. – 727,1 miliona KM, 2014. – 757,9 miliona KM, 2015. – 811,6 miliona KM, 2016. – 807,7 miliona KM, 2017. – 815,0 miliona KM, 2018. – 814,1 miliona KM, 2019 – 867,0 miliona KM i 2020 – 709,7 miliona KM.

Značajniji pad prihoda od akciza na duhanske prerađevine, kako smo spomenuli, zabilježen je u ovoj 2020. godini. Naime, u 2020. godini prikupljeno je 709,7 miliona KM, što znači da je u 2020. godini došlo do pada prikupljenih prihoda po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u iznosu od 157,3 milion KM.

Veće akcize, a prihodi na istom nivou

Ekonomski analitičar Predrag Duduković za N1 je naglasio da i mnogo razvijenije zemlje imaju problem sa crnim tržištem duhana.

“Čini se da je najveći problem, kada je u zadnjih 10 godina došlo do snažnog rasta akciza, gdje se onda desilo pretjerano opterećenje duhanskih proizvoda sa obavezama prema državi i samim tim cijena artikala je znatno skočila”, naveo je Duduković.

Procjene su – 10 do 15 posto smanjilo se pušenje, ali je značajno manje sredstava prikupljeno, po osnovu akciza, u smislu, mnogo više su se povećale akcize, a prihodi su se otprilike zadržali na istom nivou.

“Došlo se do nivoa da je sada trenutno teško nešto značajno napraviti. Rješenje je da se te akcize vraćaju na nivo koji je bio prije i da se samim tim jedan dio vrati po tom osnovu u legalne tokove. S druge strane, jako je bitno da imamo inspekcijske organe koji će moći da uništavaju nelegalnu trgovinu”, kazao je naš sugovornik, dodajući da je to u ovom momentu, možda i ključno.

Izvor : Pixabay/Ovisimo većinski od uvoza cigareta iz inostranstva

BiH ima jak inspekcijski sistem

BiH ima jak inspekcijski sistem koji bi trebao raditi više na tome da se suzbija crno tržište duhana. Ne ide ono samo od domaćih proizvođača u garaži, rekao je Dudaković, nego i do toga da se nelegalno uvoze cigare.

“Država treba da uzima u obzir kako reguliše rast akciza po osnovu duhanskih proizvoda. Mislim da je tu ključni problem napravljen, jer su previše u odnosu na naš standard povećane, i dovele su do toga da pušačima nije bilo dostupno da kupuju cigare na legalnom, nego su napravile otklon crnom tržištu”, podcrtava ovaj ekonomski analitičar.

Njegov kolege Faruk Hadžić dijeli mišljenje da smo se visokim akcizama doveli do toga da smo uništili domaće tržište, i doveli se do snažnog rasta crnog tržišta.

“Doveli smo do toga da nam prihodi od akcize padaju. Svako daljnje povećanje akciza dovest će do apsolutnog pada u prikupljenim akcizama. Trebamo se sad vratiti na taj dio politike i smanjiti akcize i znati šta je cilj naše države akciznom politike – je li cilj da ljudi manje konzumiraju, ako jeste onda postoje načini da se to drugačije uradi, da se dio namjenski usmjerava u zdravstveni sektor, jer mi i sa padom prikupimo dosta, ali zdravstveni sektor ne dobije ništa”, rekao je Hadžić.

Kako danas funkcionišu uzgajivači i proizvođači duhana?

“Mislim da je domaća industrija u BiH potpuno uništena. Dijelom i zbog privatizacije koja se desila prije nekoliko godina. Mi danas nemamo ni jednu domaću fabriku duhana, na način kako je to funkcionisalo. Danas ovisimo većinski od uvoza cigareta iz inostranstva”, naveo je Hadžić.

Izvor : N1/Faruk Hadžić: Domaća industrija je u potpunosti uništena

Spomenimo i da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio krajem maja predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prozvodi bez dokaza o porijeklu

Ekonomista Hadžić upozorava da je trebalo sačekati sa ovim zakonom zbog trenutne finansijske krize koja je izazvana pandemijom Covid 19.

“Niko nije protiv toga. Svi su za, ali trebalo je sačekati jedan određen trenutak jer se nalazimo u velikoj krizi, i jer u ovoj godini imamo značajan pad prikupljenih akciza”, rekao je, naglašavajući da jednu vrlo bitnu stvar mnogi zaboravljaju, a to je da svaka šesta konvertibilna marka koja se prikupi od indirektnih poreza je od akciza na duhan.

Za kraj, poseban naglasak treba staviti na činjenicu da građani koji kupuju cigarete sa crnog tržišta dodatno ugrožavaju svoje zdravlje, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakav dokaz o porijeklu – ne zna se ko je to proizvode proizveo i šta je sastavni dio takvih proizvoda.