vjencanje
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

S dolaskom toplijih dana i, prije svega, popuštanjem epidemioloških mjera u mnogim krajevima BiH oglasila su se svadbena zvona. No, izgleda da od velikih svadbenih veselja i fešti, pogotovo onih na koje su navikli u Hercegovini – nema ništa.

Da mladencima ni sada nije jednostavno izgovoriti sudbonosno „da“, govore nam vlasnici svadbenih salona, organizatori vjenčanja, fotografi, od Mostara do Sarajeva i Banje Luke, koji su saglasni u ocjeni da vjenčanja ima, ali svadbi nema.

Mnogi otkazuju

Tako je, zbog činjenice da se usljed epidemioloških mjera mijenja broj zvanica, odnosno, gostiju na svadbama, ali i opreza te straha, sve više onih koji se odlučuju na intimnije ceremonije.

Goran Marijanović, vlasnik nekoliko svadbenih salona u Mostaru, kazao nam je da je i ova sezona izgubljena. Više od 70 posto ceremonija rezerviranih za juni, juli i avgust je otkazano, a riječ je pretežno o mladencima iz dijaspore.

Brojni razlozi su za to, a jedan se, naveo je, krije u činjenici da u mnogim evropskim državama i dalje vrijede rigorozne mjere, poput karantina, nakon povratka iz BiH.

– Trenutno se svadbe održavaju jednom sedmično sa stotinjak gostiju, a ranije je to bilo 10 do 12 petkom i vikendom. Stariji maksimalno izbjegavaju svadbena veselja i, uglavnom, gosti su mlade osobe. Jednostavno, sezona je u rasulu i cijela naša branša je na velikom gubitku. Sve se organizira s rezervom i stalno se datumi pomjeraju – rekao nam je Marijanović.

Rezervirali termin

I u Sarajevu je slična priča. Kako su nam kazali iz agencije „Wedding Day“, mladenci traže alternativu. S donošenjem silnih epidemioloških mjera, objašnjavaju nam, mladenci su postali manje hrabri i okrenuli su se ka skromnijim proslavama.

– Za mnoge su to i mnogo ljepša vjenčanja, u krugu svojih najbližih, na otvorenom, u privatnim vilama, u prirodi i čak sada, kada mjere popuštaju, vidi se ta neka promjena trenda. Jednostavno, mladenci se drže manjih vjenčanja i, recimo, sigurnijih opcija kako ne bi morali odgađati taj svoj najromantičniji trenutak – istaknuli su iz ove agencije.

Prilično haotično

Brojni mladenci su još 2018. godine rezervirali termin za 2020., pa ponovo prebacili na 2021., potom i 2022., a sve u iščekivanju povratka na staro.

Ni u Banjoj Luci nema velikih svadbenih veselja, kako nam je to kazao Mihajlo Mihailović iz „Wedding studija“, koji se bave fotografiranjem i snimanjem vjenčanja.- Situacija je prilično haotična. Svadbi kao nekada, jednostavno, nema. Bojim se da je i ova sezona propala – istakao je Mihailović.

Haljine umjesto vjenčanica

U velikim gubicima su i saloni vjenčanica, upravo zbog činjenice da se sve više organiziraju intimnija vjenčanja. Kako su nam kazali iz jednog salona u Širokom Brijegu, mladenke se više odlučuju na kupovinu jednostavnijih haljina, jer to im dođe jeftinije od iznajmljivanja, koje nerijetko doseže cijenu od 1.000 KM.