Vježbe pomoću kojih ćete za 90 sekundi opustiti ukočeni vrat

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sjedimo za računarom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod utjecajem klima-uređaja. Saznajte kako da sami u 90 sekundi opustite ukočeni vrat i osjetite olakšanje.

Bol koju osjećamo kada nam je ukočen vrat zapravo je posljedica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo. 

Tako, primjerice, bol u vratu možemo osjećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko te kada spavamo na trbuhu s glavom okrenutom nastranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osjećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i potjerali bol, pomoći vam mogu i jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osjetiti olakšanje.

Tri rješenja za ukočen vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mendel (Mandell). Možete isprobati samo jednu vježbu ili sve tri. Vježbe djeluju jer se njima produljuje vratni mišić.

Vježba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / lijeva strana vrata, lijeva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu ustranu dok ne osjetite bol.

Dok pritišćete prstima bolno mjesto, okrenite glavu što više možete ustranu.

Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tački na vratu.

Vježba 2

Kao i u prvoj vježbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli primite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite je prema dolje.

Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite te opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

Vratite glavu ravno te je ponovno povucite prema dolje, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vježba 3

U ovoj vježbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, lijeva ruka / lijeva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gdje vas boli te nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znat ćete da radite dobro kada osjetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

Avaz