Vlada ZDK odredila tri nova objekta za karantin smještaj osoba iz inostranstva

Podijelite vijest

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je na današnjoj 12. vanrednoj sjednici odluku o utvrđivanju prijedloga tri nova objekta za karantinkoji će se koristiti za smještaj državljana Bosne i Hercegovine koji doputuju iz inostranstva, a imaju prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona, radi ograničavanja kretanja i omogućavanja obaveznih zdravstvenih pregleda zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama koje imaju bolest izazvanu novim koronavirusom COVID-19.

Nakon što je na prethodnoj sjednici za karantinodredila objekte motela “Bistrica” u Maglaju i “Konak” u Doboj Jugu, Vlada je danas za karantinodredila i objekte Hotela “Zenica” i Hotela “BISS” u Zenici te objekt Apartmani “Sjaj” u Maglaju.

ČITAJ JOŠ:  Novo kažnjavanje građana Zenice, zloupotreba budžetskog novca za kupovinu glasova 

Objekte karantina osiguravat će službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, zdravstveni nadzor će vršiti nadležna zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite, dok ćehigijensko-epidemiološki nadzor obavljati Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Upravljanje objektima karantina vršit će Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, umjesto općinskih štabova civilne zaštite, kako je bilo utvrđeno prethodnom odlukom.

Objekti određeni za karantin koristit će se uz naknadu, a troškovi karantina padaju na teret Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.


Podijelite vijest