Volkswagen do 2030. ukida više od pola automobila sa SUS motorima

Volkswagen

Teška su vremena, Između ostalih i za automobilsku industriju koja se ne bori samo s problemima u proizvodnji.

Moguće je da će to promijeniti tempo organizovanja premijera novih automobilskih modela. Mogu li električni modeli imati koristi od toga? Čini se ne mnogo, ali značajan broj proizvođača ionako planira velike promjene u svom asortimanu. Volkswagen grupa do 2030. ukida 60 odsto automobila sa SUS motorima.

Čini se da je ostalo još puno vremena, međutim činjenica je, da je cca. 9 godina trajanje “proizvodnog vijeka” jedne generacije. Dakle, suočeni smo s doista ozbiljnim promjenama trendova, koji su uveliko forsirani standardima koje nameću političari i druge organizacije.

Zanimljivo, Arno Antlitz, šef finansija koncerna Volkswagen, otkrio je implementiranu strategiju. Trebalo bi se temeljiti na kvaliteti i marži, a ne na povećanju tržišnog udjela.

Tako da je moguće da će Nijemci dobiti manji komad kolača, ali će biti skuplji.

Čini se da je taj proces već vidljiv na nekim poljima. Na primjer, Škoda ima gotovo iste cijene kao Volkswagen. U nekim slučajevima je čak i skuplja.

Strategija za smanjenje asortimana automobila s unutrašnjim sagorijevanjem odnosi se na svaku marku Volkswagen grupacije. Čini se da se odustalo od potjere za Toyotom s brojem prodanih automobila širom svijeta, prenosi automobili.ba.

Prethodni članakJavni konkurs za prijem u radni odnos JP Međunarodni aerodrom “Sarajevo”
Sljedeći članakDa li je litijum razlog za rat u Ukrajini?