Volkswagen pokazao kako je trebala izgledati druga generacija Phaetona

Volkswagen pokazao kako je trebala izgledati druga generacija Phaetona

Prije tačno dvadeset godina Volkswagen je predstavio prvu generaciju Phaetona, luksuznu limuzinu kojom su (previše) ambiciozno željeli konkurisati Audiju A8, BMW-u serije 7 i Mercedesu S-klase.

Phaeton je bio odličan automobil , ali nije se mogao nametnuti među mnogo uglednijom konkurencijom. Volkswagen je automobil proizvodio u specijalnoj “Staklenoj tvornici”, prodajne brojke nikad nisu dostigle željeni nivo, a na svakom prodanom primjerku gubili su novac, piše Autoklub Jutarnjeg.

Automobil je bio zaista savršeno konstruiran. Vodstvo VW na čelu s megalomanski nastrojenim Ferdinandom Pjekom (Piëch) zahtijevalo je od svog tima da auto bude sposoban voziti 300 km/h bez prestanka cijeli dan na ekstremnim temperaturama od 50 stupnjeva Celzijusa i da pritom konstantna temperatura u unutrašnjosti mora ostati na 22 stepena.

Konstruktori su morali riješiti taj problem unatoč tome što je maksimalna brzina bila ograničena na 250 km/h, a sve zbog toga da bi Pjek bio siguran kako je auto doveden do savršenstva.

Moderan dizajn
Moderan dizajn Foto: VOLKSWAGEN

I pored toga što se Phaeton pokazao promašajem vodstvo VW-a insistiralo je na nasljedniku, a on bi i došao ne ceste da se nije dogodio “Dieselgate”.

Afera je potjerala Pjeka i druge čelne ljude iz tvrtke te VW uvela u velike financijske probleme. Volkswagen je promijenio filozofiju i okrenuo se elektrifikaciji te je to bio i kraj za Phaeton. Sada smo saznali da je druga generacija ovog automobila bila već gotovo spremna za proizvodnju.

Kako bi obilježio 20 godina od prvog Phaetona VW je jučer objavio fotografije proizvodnog prototipa druge generacije koji je u prodaju trebao stići 2016. godine.

Unutrašnjost bez mane
Unutrašnjost bez mane Foto: VOLKSWAGEN

Ne zna se je li to trebao biti konačan izgled za Phaeton druge generacije, no automobil na slikama izgleda kao gotov proizvod spreman za cestu. Auto sprijeda ima ogromnu kromiranu masku te svjetla slična onima s Touarega, dok straga malo podsjeća na Škodu Superb. To i nije čudno jer dizajnirao ga je Žozef kaban (Jozef Kaban), češki dizajner koji stoji i iza Superba.

U unutrašnjosti nesuđeni Phaeton ima velike digitalne instrumente i ogroman središnje smješteni dodirni zaslon. Ponuda prostora je raskošna, a straga su dva odvojena sjedala između kojih je centralna konzola s tipkama za namještanje sjedala te dodirnim zaslonom kojim se upravlja dodatnim funkcijama automobila. Ispred svakog od putnika su još dva velika zaslona, za dodatnu zabavu.

Model se pokazao kao neuspješan
Model se pokazao kao neuspješan Foto: VOLKSWAGEN

Razvoj novog Phaetona nije bio uzaludan jer je kokpit nakon toga zaživio u novoj generaciji Touarega.

Osim kokpita Touareg je preuzeo i platformu, a na njoj se danas proizvode i veliki Audiji. Na istoj se osnovi proizvodi i jedna velika Volkswagenova limuzina, model Phideon za kinesko tržište.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE