Volkswagen se odriče Porschea?

cbc1a3553b2b4126e09b0ba8742ef446

Volkswagen i Porsche SE (firma koja drži veći dio dionica Volkswagena) objavili su izjave u kojima se navodi da raspravljaju o izdvajanju legendarnog proizvođača sportskih automobila Porschea kao nezavisnog proizvođača putem inicijalne javne ponude (IPO) svojih dionica. Trgovalo bi se samo s 25 posto dionica, čime bi Volkswagen i Porsche SE i dalje zadržali kontrolu nad firmom.

To je nešto slično onome što je FCA učinio s Ferrarijem 2015. Nakon što je u listopadu 2014. objavio namjeru da Ferrari postane zaseban entitet, FCA je stvorio Ferrari N.V. i prodao 10 posto svojih redovnih dionica na berzi u New Yorku, piše Revija HAK.

Taj potez nije samo način povećanja vrijednosti za dioničare. Njegova primarna svrha bila bi ponuditi Volkswagenu novu opciju finansiranja. Prodajom 25 posto Porscheovih dionica, njemačka grupa bi imala pristup većoj količini novca za ulaganje u elektrifikaciju.

Bloomberg Intelligence procjenjuje da bi firma u nastajanju mogla dosegnuti vrijednost do 85 milijardi eura ili oko 96,5 milijardi dolara po trenutnom kursu. Volkswagenova trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 129,5 milijardi dolara.

Prethodni članakKoliko je realno njihovo ukidanje: Od akciza na gorivo se prikupi pola milijarde KM godišnje
Sljedeći članakTeška nesreća u BiH, ima povrijeđenih