v 14
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oštro je reagirao na odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) koji je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

FIXGEHALT

Vulin je poručio da se “istina ne može nametnuti zakonom i da je Incko riješio da Srbe ućutka i zabrani im da govore istinu o građanskom ratu u BiH”.

– Na samom kraju mandata, Incko je riješio da se osveti svim narodima u BiH i da zemlju koju nije zavolio, niti je bilo čime dobrim zadužio, uznemiri i podstakne rasprave i podjele – naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Upitao je i šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svjedoči da genocida nije bilo, hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će, kako on kaže, za istinu stradati milion Srba.

LIDER

– Da li će se taj zatvor zvati BiH? Da li se zabrana svjedočenja istine odnosi samo na Srbe u BiH, da li će na Interpolovoj potjernici završiti i Srbi iz Srbije i svi drugi slobodnomisljeni ljudi koji ne priznaju ono čega nije bilo? I da li će ovaj zakon poslužiti za konačni obračun sa Aleksandrom Vučićem i svima nama koji ne damo da Srbi postanu narod genocida? – naveo je Vulin.

Također, pita i šta će reći Incko i oni koji ga podržavaju, ako Srbija donese zakon o zabrani priznanja Kosova kao nezavisne države i na potjernicu stavi sve koji o “Autonomnoj pokrajini KiM govore kao o državi Kosovo”.

– Ako ima razuma, Inckova osveta narodima u BiH će biti, ili spriječena, ili ignorisana – naveo je Vulin.