Portal 072info

WHO: Putovanja su sada relativno sigurna, ali ne postoji nulti rizik

Screenshot 1 1980
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan smatra da su putovanja sada relativno sigurna i da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik, ali da ne postoji nulti rizik. Istaknuto je da testovi sada igraju veliku ulogu.

Ryan je objasnio da zbog toga zemlje moraju napraviti kompromis, jer s jedne strane je rizik da putnik dođe i potencijalno započne drugi lanac prijenosa, a na drugoj očigledna korist putovanja sa socijalne i ekonomske tačke gledišta, prenosi Reuters.

Ryan je kazao da je međunarodni tim naučnika pod vodstvom WHO-a održao svoj prvi virtuelni sastanak sa kineskim kolegama u vezi sa zajedničkim istragama o porijeklu koronavirusa koji se pojavio u Kini prošlog decembra.

Testovi za koronavirus bi trebalo da se koriste prilikom međunarodnih putovanja više od karantina, izjavio je predsjedavajući Komiteta za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Diddier Houssin.

Diddier Houssin, predsjedavajući nezavisnog panela stručnjaka koji savjetuju WHO u vezi sa pandemijom, rekao je kako je za UN važno pružiti nove smjernice o sigurnom međunarodnom putovanju avionima.

“Očigledno bi upotreba testova sada trebalo da ima mnogo više mjesto nego karantin, što bi sigurno olakšalo stvari uzimajući u obzir sve napore koje su preduzele aviokompanije i aerodromi”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

WHO: U protekloj sedmici skoro četiri miliona zaraženih širom svijeta

Portal 072info

WHO: I pored ohrabrujućih vijesti o vakcini nije vrijeme za opuštanje

Portal 072info

Nakon vijesti o vakcinama protiv korone oglasio se direktor WHO-a, on nije optimističan

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME