Za 17 osoba ukupno 550.000 KM: Koji poslanici traže “bijeli hljeb”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dok se građani dovijaju kako preživjeti zimu, poslanici u oba entiteta podnose zahtjeve da im se po isteku mandata osigura isplata „bijelog hljeba“, odnosno plaća koje radom neće zaraditi.

Čeka se

Iz Komisije za administrativna pitanja Parlamenta FBiH potvrđeno je za “Avaz” da je do sada 17 zastupnika podnijelo zahtjeve da im se prizna pravo na „bijeli hljeb“.

No, ispunjavaju li uvjete, odlučit će privremeno radno tijelo.

Kako su objavili pojedini mediji, a što je nezvanično potvrđeno za „Avaz“, zahtjeve su podnijeli: Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Sanela Prašović-Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Ismet Osmanović, Asim Kamber, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Zijat Mušić, Husein Topčagić, Nihad Čolpa, Eldin Vrače i Matea Cakalin.

Asim KamberAsim Kamber FOTO: AVAZ

Pojedini jučer koje smo kontaktirali nisu željeli o tome govoriti. Neki će, kako nam rečeno, novac dati u dobrotvorne svrhe.

Zijat MusićZijat Musić FOTO: AVAZ

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH jeste propisao pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije. Na osnovu člana 11., izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija do zasnivanja novog radnog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju imaju pravo na plaću koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.

Adis ArapovićAdis Arapović FOTO: AVAZ

Osnovna plaća federalnog zastupnika iznosi oko 2.700 KM, pa bi za 17 do sada zainteresiranih FBiH u 2023. godini trebala izdvojiti više od 550.000 KM.

Eldin VračeEldin Vrače FOTO: FTV

Delegat u Domu naroda Jasmin Duvnjak kaže da je u decembru 2014. godine ispunjavao uvjete da dobije „bijeli hljeb“, ali to pravo nije želio iskoristiti, očekujući da ga slijede i kolege.

Dvije godine

Prošle godine u februaru, kao zastupnik PFBiH, uputio je u proceduru prijedlog da ovo pravo na nivou FBiH bude ukinuto ili značajno reducirano, ali nakon što ni skoro dvije godine kasnije taj prijedlog nije stavljen ni na dnevni red namjerava i on podnijeti zahtjev.

Amer ObradovićAmer Obradović FOTO: AVAZ

– Znači, nije bilo podrške ni da se prijedlog razmatra, a kamoli usvoji. Nisam još definitivno odlučio, ali i ja ću u ovoj situaciji aktivirati „bijeli hljeb“ i novac usmjeriti u humanitarne svrhe – kazao nam je Duvnjak.

“Bijeli hljeb” u RS šest mjeseci

U NSRS već je okončano razmatranje zahtjeva, a pravo na nezarađenu plaću ostvarilo je 20 poslanika. Za razliku od FBiH, oni će prosječnu poslaničku plaću u iznosu od oko 3.000 KM ostvarivati u periodu od šest mjeseci.

Nihad ČolpaNihad Čolpa FOTO: FENA

Radi se o poslanicima Senadu Bratiću, Miladinu Staniću, Stevi Joksimoviću, Mladenu Popoviću, Mari Granuli, Peri Petroviću, Nevenki Marilović, Miji Perkuniću, Goranu Jeriniću, Diki Cvijetinoviću, Nataši Stevanović, Milenku Vićanoviću, Milanu Tubinu, Željku Babiću, Davoru Šešiću, Slavku Gligoriću, Željki Stojičić, Dušku Iviću, Mirku Sovilju i Slađani Nikolić.