Zaharova reagovala na Nulandine izjave: SAD i NATO su uništavali energetske mreže, napadali su na Srbiju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Visoka diplomatkinja SAD-a jučer je izjavila da Vladimir Putin nije iskren u pogledu mirovnih pregovora s Ukrajinom i podiže rat na novu razinu barbarstva pokušavajući ugasiti svjetla civilima.

Podsekretar SAD-a za politička pitanja Viktoria Nuland (Victoria)  sastala se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky) i drugim visokim ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu kako bi iskazala podršku u trenutku kada Rusija pokušava uništiti energetsku infrastrukturu zemlje.

Svačiji cilj

– Diplomatija je očito svačiji cilj, ali morate imati voljnog partnera. I vrlo je jasno, bilo da se radi o napadima na energetsku infrastrukturu, bilo da je riječ o retorici iz Kremlja i općem stavu, da Putin nije iskren niti spreman na to – kazala je ona. 

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u četvrtak da je spreman razgovarati s Putinom ako je ruski lider zainteresiran za okončanje rata. 

– Međutim, ideja je brzo pokopana kada je Kremlj rekao da Zapad mora priznati moskovsku aneksiju četiri ukrajinske regije. Takva reakcija Rusije – rekla je Nuland, pokazala je “koliko su neozbiljni”.

Rusija žestoko napada ukrajinsku infrastrukturu za prijenos električne energije i grijanje od listopada, a Kijev i njegovi saveznici kažu da se radi o namjernoj kampanji protiv civila, ratnom zločinu.

Pobjeda Ukrajine

– Putin je podigao ovaj rat na novi nivo barbarstva, unoseći ga u svaki ukrajinski dom dok pokušava ugasiti svjetla i vodu i postići ono što nije mogao na ratištu – rekla je Nuland.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova brzo je odgovorila.

– Nije na Nuland da podučava svijet – SAD i NATO uništavali su energetske mreže” – rekla je Zaharova na kanalu Telegram, podsjećajući na napade na Srbiju 1999. godine.

Tokom napada borbeni su avioni u Srbiji isključili struju na više od 70 posto područja, prema NATO-u. Nuland se također sastala s Andrijem Jermakom, predstojnikom ureda Zelenskog, koji je izrazio zahvalnost na milijardama dolara vrijednoj pomoći koju je Vašington (Washington) osigurao Ukrajini.

– Pobjeda Ukrajine, u koju smo sigurni, bit će naša zajednička pobjeda – citirao ga je ured Zelenskog.

Avaz