AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Srbiju je potresla vijest da je u Senti preminuo dječak (4) nakon što su ga izgrizla dva rotvajlera i jedan doberman. Stravičan napad dogodio se sinoć između 20 i 21 sat, a uprkos naporima ljekara, mališan je preminuo nakon prijema u bolnicu.

Napad se dogodio u dvorištu, a psi su, kako nezvanično saznaje Telegraf.rs, dijete napali ispred ulaznih vrata kuće. Ova informacija je naravno uznemirila roditelje koji svakodnevno brinu da će im djecu napasti lutalice, a kada se dogodi i da dijete napadne vlasnički pas, i to rasan, uvijek se pokrene pitanje koliko su pojedine rase opasne za ljude i zašto ih ne bi trebalo puštati da šetaju bez povoca i korpe, kao i da u dvorištu moraju da budu vezani.

Iako još nisu poznati svi detalji tragedije koja se sinoć dogodila u Senti već na društvenim mrežama kruže komentari kako su rotvajleri i dobermani opasni, da uopšte nije pametno da budu u blizini djece, te da će da napadnu i za najmanju moguću sitnicu.

Ništa od ovog, naravno, nije istina. Kako za Telegraf.rs objašnjavaju stručnjaci, psi su agresivni u slučajevima kada se agresivno postupa sa njima, i kada se agresivnosti uče.
Odani, hrabri i dobroćudni

Rotvajleri su ranije odgajani kao vodiči stoke i spadaju u rasu koja je među prvima bila u upotrebi vojske i policije, a danas su vjerni pratioci čovjeka i njegove porodice. Slove za neustrašive, samouvjerene, odane, hrabre i dobroćudne pse, koji će, ukoliko su adekvatno odgajani i lijepo dresirani biti odlični psi čuvari, sa blagim temperamentom i uspješni ne samo kao policijski ili vojni psi, već i kao ljubimci, koji će biti najverniji zaštitnici porodice.

Imaju urođeni instikt da zaštitite svoje vlasnike i ako ih slučajno neko ugrozi, mogu da budu opasni. Zato ih treba pažljivo odgajati da budu smireni, kako ne bi došlo do toga da budu previše zaštitnički nastrojeni.

Kao i kod svakog psa i temperatment rotvajlera će zavisiti isključivo od načina odgoja, kaže Tibor Gere, međunarodni kinološki sudija, koji se već decenija bavi uzgojem i ocenjivanjem rotvajlera.

– To su stabilni, snažni, pouzdani psi. Radim sa njima preko 35 godina, uvijek sam imao pozitivna iskustva. Nikad nije bilo problema. Izuzeci postoje u svakoj rasi, bez obzira da li je to bernandinac, koji je izuzetno miran, ali dešavalo se nekoliko nesreća sa njima i sa drugim rasama. Tu je sve pitanje odgoja i odnos vlasnika prema ljubimcu. Važno je da se o psu brine, da se pas socijalizuje. Ako se pas adekvatno drži i socijalizuje, ovako nešto ne može da se dogodi – objašnjava Gere.

Maja Dimitrijević, doktorka veterinarske medicine, za Telegraf.rs kaže da pas nikad neće biti agresivan, ukoliko se sa njim agresivno ne postupa. Kaže da, nažalost, nekad nisu vlasnici ti koji su agresivni prema psima, već prolaznici, pa ako je pas više puta izložen nekom maltretmanu, može da odreaguje.

– Znam za slučaj zlatnog retrivera koji se radovao svima koji prođu pored kapije osim djeci. Kad god bi prošlo neko dijete, on bi lajao. Ispostavilo se da su djeca iz ulice koristila svaku priliku da ga gađaju kamenjem, i on se sad agresivnije ponaša kada god ugleda dijete – objašnjava dr. Dimitrijević.