Zašto nikad niko od ‘Arkanovih tigrova’ nije odgovarao za ubistva civila u Bijeljini

bijeljina zlocin 30mart22
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Protiču tri decenije otkako su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde na čelu sa Željkom Ražnatovićem-Arkanom, počinili najmonstruoznije zločine na području Bijeljine, kada su u samo nekoliko dana ubili na desetine nedužnih civila.

Njihov zločinački pir na svojim fotografijama ovjekovječio je američki fotograf Ron Haviv, a uprkos činjenici što se lica zločinaca jasno vide, istraga Tužilaštva za ratne zločine Srbije vodi se protiv NN osoba.

Trideset godina je prošlo od monstruoznih zločina, a sedam godina od krivične prijave Alme Pećković, podnesene beogradskom tužilaštvu, kojoj su u Bijeljini ubijeni otac Redžep, majka Tifa i brat Admir Šabanović. Fotografija na kojoj Arkanovac u glavu šutira mrtvu Tifu Šabanović je obišla svijet, lica zločinaca se jasno vide, ali optužnice nema.

Krunski svjedok

Ron Haviv je krunski svjedok. On je dao iskaz u Sarajevu na osnovu pitanja koja su mu postavljena iz Beograda. Haviv je počeo i snimanje dokumentarnog filma… Ranije su spominjana imena u medijima. Čuo sam da se taj Srđan oženio, da drugi muškarac sa fotografije radi u MUP-u Srbije. Sve dok se režim u Srbiji ne promijeni ne vjerujem da će ovaj slučaj biti završen. Imaju izjave bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, imaju fotografije Rona Haviva, ali sve ostaje u ladici”, kaže Sead Pećković, suprug Alme Pećković, u razgovoru za Fenu.

Pravna zastupnica porodice Pećković je advokatica Marina A. Kljajić koja je u razgovoru za Fenu rekla kako je slučaj i dalje u fazi istrage.

“Istraga još uvijek traje da li će u nekom narednom periodu doći do optuženja zaista ne znam. Kao punomoćnik nisam zadovoljna kojom brzinom se sve to radi i Tužilaštvo za ratne zločine moralo je daleko ozbiljnije da se bavi tim predmetom. Očigledno je ono što svi znamo, da su u pitanju pripadnici Srpske dobrovoljačke garde i pred pravosuđem u Srbiji do sada ni jedan njihov pripadnik nije procesuiran, iako je brojnost zločina koji su počinjeni u Bijeljini odavno poznata”, kaže advokatica Marina A. Kljajić.

Krivična prijava

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije na čijem je čelu Snežana Stanojković, predmet o zločinima u Bijeljini više ne vodi Milan Petrović već Ognjen Đukić. U Tužilaštvu navode kako glavna tužiteljica na pitanja odgovara samo pismenim putem. Ranije je navedeno kako se Krivična prijava Alme Pećković vodi pod brojem KTN1/15.

Inače, na fotografiji Rona Haviva ranije su identificirani Srđan Golubović, izvijesni DJ Max, te osoba s nadimkom Bokser. No, uprkos svim dokazima istraga je u toku, a zločinci na slobodi.

GODISNJICA
MARKETING