Zašto poslodavci postavljaju glupa pitanja i kako na njih dati pravi odgovor

Razgovori za posao mogu biti vrlo stresni. Šta će vas pitati, kakve odgovore očekuju… Mnogo toga vam prolazi kroz glavu. Ali, direktor jednog od svjetskih najpoželjnijih poslodavaca ima jedan genijalan i jednostavan savjet.

Možda vas je strah da ćete ispasti premalo samouvjereni, možda mislite da ćete pokazujući veliku samouvjerenost ispasti arogantni i bahati. Možda vas ipak brinu naizgled glupava pitanja koja bi vam mogli postaviti, a na koja niko nikad ne može biti potpuno spreman.

Ako se ovako ponašate na poslu, to je znak da odmah trebate da mjenjate profesiju!

Ali, kako kaže jedan od direktora Googla, pitanja poput – kad ste zadnji put pomogli izvući svoj tim iz nezgodne situacije – nisu toliko bitna zbog vašeg odgovora već zbog nečeg sasvim drugog.

Peter Roper, šef mobilnih strategija u toj svjetskoj kompaniji kaže kako potencijalne kolege na razgovorima za posao pita razno razna pitanja poput njihove omiljene boje ili najluđe stvari koju su ikad napravili. Ali, ne zanimaju ga odgovori na ta pitanja koliko ga zanima diskurs koji će se nakon njih razviti.

– Bitan je razgovor koji slijedi nakon tih pitanja, on bi vam trebao pružiti uvid potencijalnog sugovornika, odnosno u stvari koje ga usrećuju, ispunjujum prema kojima osjeća strast. To je najbolji dio razgovora – kaže Roper.

Drugim riječima, odlučujući faktor prilikom razgovora za posao leži u onom ‘kliku’ kojeg ćete (ili nećete) postići s osobama s kojima razgovarate. Unaprijed pripremljeni odgovori na pitanja nemaju toliko uticaja.

– Naši najproduktivniji zapsolenici su oni koji su sretni. Sretni i pred kojima su neki izazovi zbog kojih osjećaju da je ono što rade bitno – kaže Roper.

Stoga, noć prije svog sljedećeg razgovora za posao nemojte provoditi učeći napamet odgovore na moguća pitanja, nego se pripremite na jedno entuzijastično čavrljanje s osobama s druge strane stola.

Avaz.ba