Zašto u suhom voću ima više šećera nego u svježem

Zašto u suhom voću ima više šećera nego u svježem

Suho voće, poput grožđica i suhih šljiva, pogodno je jer dugo traje i dobar je izvor vitamina, minerala i vlakana.

Međutim, kad pogledate nutritivne informacije za svježe voće i njihovu sušenu verziju, vjerojatno ćete kod suhog voća primijetiti puno više šećera i kalorija po porciji.

Voće u dehidriranoj verziji ne dobije dodatni šećer. Ono što se događa je da gubi volumen. Važno je kako mjerite svježe i suhe plodove prije nego što usporedite njihove nutritivne vrijednosti.

Voće se suši u posebnim dehidratorima, a može se i ostaviti na suncu da se prirodno osuši. Voće je spremno kada nestane gotovo sva voda iz njega.

Gubitak vode znači gubitak fizičke veličine, pa kada debeljuškasto, sočno grožđe postane smežurana, kožasta grožđica, ona je puno manja. Isto se događa kada se suše šljive ili kad se dehidrira bilo koja vrsta voća.

Kada usporedite svježe i sušeno voće po volumenu, uvijek ćete pronaći više šećera i kalorija u suhom voću. Na primjer, možete staviti oko 30 bobica grožđa u jednu šoljicu, ali nakon što se bobice dehidriraju, možete napuniti jednu šoljicu s više od 250 komada grožđica.

Jedna šoljica grožđica ima 116 grama šećera, a šoljica grožđa ima oko 15 grama šećera. Što se tiče kalorija, šoljica grožđa ima oko 104 kalorije, dok šoljica grožđica ima preko 480 kalorija.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE