Žbanić: Država mi ne dozvoljava snimanje filma o Srebrenici

Film rediteljke Jasmile Žbanić o Srebrenici, kako je “Dnevni avaz” ranije pisao, trebao se početi snimati ovih dana. No, prema svemu sudeći, ostvarenje radnog naziva “Quo vadis, Aida” (Kuda ideš, Aida), kako „Avaz“ ekskluzivno saznaje, neće u planiranom roku dobiti svoje prve kadrove.

 Prvi problemi 

Pripreme traju već nekoliko mjeseci, ali Jasmili Žbanić nisu dostupna sredstva za rad. Nakon brojnih pokušaja uspjeli smo od rediteljke dobiti komentar. Kako nam je kazala, izbjegava govoriti o ovoj temi.

– Bilo kakvim komentarom i objavom u novinama dovodimo film u opasnost. Neću uopće da se pojavljujem u medijima. Za film mi je sve blokirano, tenkove mi ne daju, lokacije mi ne daju, ama baš ništa mi ne daju, zbog, navodno, moji raznih izjava – govori nam Žbanić.

Dodaje da će, kada dođe vrijeme, javnosti ispričati šta se dešavalo.

– Ovo je takva propast od države da se ne može opisati. Opet, u našoj državi sve je moguće – kaže Žbanić.

Zajedno s Jasmilom ekipa filma je trebala ići i u Rumuniju kako bi snimili neke scene. No, ni to se neće desiti.

– Ne znam ni kada ćemo početi snimanje. Samo molim Boga da se ova agonija završi  – poručila je vidno razočarana rediteljka.

Filmski radnici

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine institucija je koja Jasmili Žbanić treba odobriti sredstva za snimanje, ali i teško naoružanje. Potvrdili su nam da su upoznati s rediteljkinim zahtjevom.

– Istina je, dobili smo zahtjev, koji je upućen nadležnom sektoru Ministarstva za politiku i planove. Taj predmet se razmatra. Mi radimo po zahtjevima i zakonu i to je sve što možemo reći. Mi smo taj prijedlog odluke slali čak Predsjedništvu BiH, kako bi i oni dali svoje mišljenje – kazali su nam iz nadležnog sektora za politiku i planove.

U ostvarenju “Quo vadis, Aida” značajnu ulogu odigrat će i Emir Hadžihafizbegović, koji je ogorčen na ono što se Jasmili Žbanić dešava.

– Sramota je  da vrhunska rediteljka, koja ima svjetske nagrade, ne može relaksirano raditi film o Srebrenici u svojoj državi. Sigurno ćemo mi, filmski radnici, uputiti peticiju da nam se objasni zbog čega joj to rade, šta je razlog. Također, Fondacija za kinematografiju, gdje sam član Upravnog odbora, reagirat će u naredna dva-tri dana. Uskratiti podršku Jasmili, koja radi tako značajan film, jeste opstrukcija. Neko nam mora objasniti zašto se to radi. Ako bude zvanično da ne može dobiti tražena sredstva, onda će sigurno dobiti naš žestok odgovor – poručuje Hadžihafizbegović.  

Dino Bajrović jedna od glavnih uloga

Osim Hadžihafizbegovića, jednu od glavnih uloga u filmu odigrat će Dino Bajrović, sin Izudina Bajrovića.

– Počašćen sam što me Jasmila pozvala u glumačku ekipu, i dobio sam dobru ulogu, o kojoj neću otkrivati detalje. Scenarij je jako dobar. Što se tiče Dine Bajrovića, i ranije smo sarađivali. Dečko je odličan glumac i sretan sam što ćemo ponovo zajedno biti na setu – kaže Hadžihafizbegović.

AVAZ.BA