Zbog čega Izetbegović, Suljagić i Bajrović idu na saslušanje u SIPA-u? Oglasio se i prijavitelj Slaven Raguž

Zbog čega Izetbegović, Suljagić i Bajrović idu na saslušanje u SIPA-u? Oglasio se i prijavitelj Slaven Raguž

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), potpredsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića sljedeće sedmice će se morati pojaviti u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) zbog naredbe Tužilaštva BiH na saslušanje zbog navodnog raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Prijavitelj je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke koji je na Facebooku objasnio razloge svoje prijave.

Raguž ja napisao da Izetbegović, Bajrović i Suljagić idu na saslušanje zbog javnog raspirivanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje prema Hrvatima, a na osnovu prijave koju je predao u julu 2022. godine.

Raguž tvrdi da je tempirana objava ove informacije kako bi građanima prošla “ispod radara”.

“Iako se za ovo, kako su mi rekli, zna danima, gle slučaja, informacija je koordinirano u medije puštena jučer u popodnevnim satima kada su sve oči javnosti bile uprte u Generalnu Skupštinu UN-a i, naravno, prošla je ispod radara. Zamislite da je situacija obrnuta, da neki hrvatski politički lider mora na saslušanje i davanje izjave zbog raspirivanja netrpeljivosti i mržnje prema drugome? Ne treba ići daleko, sjetite se samo medijske praćenosti kada je Dodik morao na saslušanje zbog svojih kaznenih prijava.

Ono što nedostaje u političkoj sferi je koncept odgovornosti. Odgovornosti za djela, ali i riječi, jer često riječi udaraju jače. Kod nas tog koncepta odgovornosti nema, pa svatko može raditi/govori što ga je volja, bez obzira na posljedice. Tako smo mogli slušati o prebrojavaju oružja, lovaca i dronova u slučaju da se usvoje izmjene izbornog zakona koje će onemogućiti bilo kakva nametanja, o grobljima punim onih koji su bili protiv Bosne, govore o junačkim akcijama vojske koja „nije počinila niti jedan zločin“, iako postoji, primjerice samo za Konjic na stotine pravomoćno presuđenih godina za zločine, itd”, poručuje Raguž.

Raguž se nada kako će Izetbegović, Bajrović i Suljagić sljedeći put razmisliti prije izgovorene riječi.

“Veća je tu odgovornost konzumenata ovih riječi, koalicijskih partnera, vječnih boraca za prava Hrvata i profesionalnih busača u domoljubna pleća, koji desetljećima koordiniraju pravosuđem, a da nikada prstom nisu konkretno mrdnuli kako bi pozvali na odgovornost one koji nas drže u (lažnoj) prošlosti.

S toga je činjenica da je netko tko ne upravlja niti jednim procesom, iz samo jedne od 98 oporbene klupe, uspio natjerati pravosuđe da pozove trojac iz prve rečenice na saslušanje dokaz kako se itekako može u ovoj i ovakvoj državi stati djelima iza riječi. Naravno, teško je očekivati da će pravosuđe ići do kraja, no sama stvar da će Izetbegović i ekipa dobiti pozive na kućne adrese i da će se morati pojaviti u službenim prostorijama gdje će morati pojasniti svoje izrečene riječi, natjerat će ih da će drugi puta morati pametnije.

Međutim, možda smo uspjeli pokrenuti nešto po pitanju političke odgovornosti, ali tek kada se budu stvari pokretale kada je u pitanju društvena odgovornost onih koji se bave medijima i informacijama, moći se govoriti o ozdravljenju našeg društva i temeljima kakve takve budućnosti”, zaključio je Ragu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica