Želite ravan stomak? Ove namirnice bi posebno trebali izbjegavati

Želite ravan stomak? Ove namirnice bi posebno trebali izbjegavati

Postizanje ravnog stomaka mnogima je fitnes cilj, ali ne radi se samo o redovnom vježbanju. Vaša ishrana može igrati ključnu ulogu u oblikovanju vašeg stomaka, a zaslađeni napici vam u mnogome mogu odmoći u tom procesu.

Iako visokokalorične namirnice mogu biti ukusne, neke od njih su poput skrivenih tempiranih bombi kada je u pitanju vaš struk i treba ih izbjegavati ako želite skinuti tvrdoglavu masnoću sa stomaka.

Nutricionisti ističu da bi zaslađene napitke trebali ograničiti što je više moguće jer su oni prilične “kalorijske bombe”.

Zaslađeni napici, poput gaziranih pića, voćnih sokova i energetskih napitaka, jedni su od krivaca koji mogu stajati na putu postizanja ravnog stomaka. Ovi napici su često puni praznih kalorija iz dodatih šećera, što može doprinijeti debljanju i nakupljanju masnog tkiva na stomaku. Konzumiranje viška šećera može dovesti do skokova inzulina i povećanog skladištenja masti u predjelu trbuha.

Pretjerana konzumacija šećera, posebno fruktoze koja se nalazi u visokofruktoznom kukuruznom sirupu, povezana je s povećanjem visceralne masti, što je masnoća koja se nakuplja oko trbušnih organa. Ova vrsta masti povezana je s različitim zdravstvenim rizicima, uključujući metabolički sindrom i bolesti srca.

Gazirana pića mogu dovesti do nadimanja i gasova, stvarajući iluziju većeg stomaka. Nadalje, višak natrija u određenim pićima može dovesti do privremenog zadržavanja vode.

Kako bi se postigao ravniji stomak i poboljšalo cjelokupno zdravlje, preporučljivo je ograničiti ili eliminirati zaslađene napitke iz svoje prehrane. Nutricionisti preporučuju da se odlučite za zdravije alternative kao što su voda, biljni čaj ili nezaslađena pića.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS