Screenshot 3 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Lijepa i zdrava koža san je svake žene, a za postizanje toga potrebna je svakodnevna njega. Sjajna i hidratizirana koža postiže se uz brojne kozmetičke preparate, ali neke maske za lice možete napraviti i sami.

Dobro hidratizirana koža djeluje čvrsto i svježe, a brže zacjeljuje od oštećene. Kad koži nedostaje vlage, ona gubi na debljini, postaje suha, boja joj je blijeda i vrlo je osjetljiva, a brže se stvaraju i bore.

Za održavanje vlažnosti kože potrebno je unositi dovoljnu količinu vode, a osim toga hidrataciju kože možete postići i uz primjenu određenih maski za lice koje napravite sami.

Maske za hidrataciju kože lica uglavnom se prave od banane, avokada, bjelanaca, meda…

Voćna maska za hidrataciju kože lica

Ukoliko želite napraviti masku za hidrataciju kože, onda je voćna maska idealno rješenje. Maska za hidrataciju može se napraviti od mnogih vrsta voća. Međutim, zasigurno je najlakše napraviti masu od svima dostupne banane.

Banana ima mnoge prednosti za lice, a dubinska hidratacija je jedna od njih. Za dubinsku hidrataciju kože koristite bananu koja je bogata kalijem, a vitamin A koji sadrži banana oporavlja isušenu kožu, dok vitamin B štiti kožu od slobodnih radikala. Aminokiseline koje se nalaze u banani pomažu koži da održi elastičnost.

Masku napravite od banane i malo maslinovog ulja. Izgnječite voće tako da dobijete kašastu masu, potom dodajte zagrijano maslinovo ulje. Nemojte stavljati previše maslinovog ulja da vam maska ne bi kapala s lica. Masku nanesite na lice i ostavite 20 minuta da ostoji te je potom isperite.

Maska od bjelanca

Nije lako suhoj koži vratiti sjaj i svježinu, ali to možete postići pomoću maske od bjelanca. Bjelance je bogato proteinima, kolagenom, vitaminom A te djeluje na kožu tako što joj pruža elastičnost i hrani je.

Potrebni sastojci:

  • jedna šaka ovsene kaše
  • jedno bjelance
  • jedna kašičica kokosovog ulja

Kokosovo ulje dubinski hidrira jer su njegove molekule sposobne da prodru u dublje slojeve kože i ne zadržavaju se na površini. Ovas pomaže koži da zadrži vlažnost, a ujedno ćete njime uraditi i blagi piling lica, koji neće biti previše grub za suhu kožu. Masku nanesite na lice i ostavite da djeluje 20-30 minuta, potom je isperite.

Maska za lice od meda

Med ima antibakterijska svojstva i smanjuje upale pa je odličan kada vas muče bubuljice. Ipak, najbolje od svega je što ima specifičnu sposobnost da hidrira kožu i pomogne joj da održi vlažnost.

Med je prirodni humektatnt, što znači da zadržava dubinsku vlažnost kože. Nanesite med na lice i ostavite 10-20 minuta, potom isperite lice vodom.