Portal 072info

Žene koje često vode ljubav lakše pamte apstraktne riječi i oslobođene su stresa

Ako je suditi prema rezultatima nove studije koju je proveo tim sa Univerziteta McGill u Kanadi, žene koje češće imaju seksualne odnose bolje pamte. Istraživanje o tome kako PVI ili penisno-vaginalni snošaj utječe na ženski mozak došlo je do zaključka kako žene koje češće upražnjavaju seks bolje i lakše pamte apstraktne riječi.

Kanađani su pronašli vezu između seksa i rasta nervnog tkiva u hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za kontrolu emocija, nervnog sistema i memorije ili pamćenja, piše Independent.

U istraživanju su učestvovale žene mlađe od 30 godina kojima su prikazane fotografije lica i apstraktnih riječi, kao i upitnik o učestalosti seksualnih odnosa.

Dakle, rezultati su pokazali kako žene koje češto praktikuju seks bolje pamte apstraktne riječi, ali učestalost seksualnih odnosa nije imala utjecaja na pamćenje lica.

Povezanost sa pamćenjem može biti rezultat činjenice kako je seks vrsta tjelovježbe i kako pomaže pri oslobađanju od stresa i depresije, a samim tim i ima pozitivne učinke na pamćenje.

avaz.ba

Podijelite članak