50EC83DA CC71 4835 8FF7 8231304F8FCD


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Kantonalni sud u Zenici donio je pravomoćnu presudu kojom je Amiru Kovačeviću iz Zenice optuženom za tešku nesreću u kojoj je usmrtio pješakinju Ajnu Strukan (28), smanjio kaznu zatvora sa četiri na dvije godine. 

U obrazloženju je navedeno da je Sud uvažio žalbu braniteljice optuženog Amira Kovačevića, te preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda u Visokom u odluci o kazni te mu izrekao dvije godine zatvora. Kovačević je osuđen zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. 

Žalba Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona odbijjena je se kao neosnovana. 

Općinski sud u Visokom osudio je Amira Kovačevića iz Zenice na četiri godine zatvora, zbog stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila u decembru prošle godine na glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, u kojoj je, usljed zadobivenih povreda, u bolnici preminula mlada Ajna Strukan. 

Nesreća se dogodila kada je vozač Kovačević (28), upravljajući vozilom Peugeot, naišao GGM-om i pokupio Strukan i njenog momka Benjamina Burekovića na pješačkom prijelazu. 

Nesretna Zeničanka hitno je operirana na Odjelu neurohirurgije, a zadobila je povrede karlice, vilice, ali i po život koban izljev krvi u mozak. Nakon pet dana, nažalost, njeno srce prestalo je kucati i podlegla je povredama. 

Nakon izricanja prvostepene presude kojom je Kovačević bio osuđen na četiri godine, porodica nastradale djevojke bila ogorčena niskom kaznom. 

– Porodica se skamenila kada je pročitana presuda. Ogorčeni su i ne mogu vjerovati. Očekivali su veću krivično-pravnu sankciju. Prešao je ograničenje dozvoljene brzine, izazvao nesreću na pješačkom prijelazu, ranije imao saobraćajne prijestupe… Također, povrijedio je dvije osobe, a potom je život izgubila mlada osoba – kazao je tada u izjavi za “Avaz” advokat Samir Karahasanović koji je zastupao oštećene. 

Avaz