Portal 072info

Zeničanin Vahidin o borbi sa koronom: Više me je strah sad nego u martu kad je počinjalo

vahidin mahmutovic 1 696x373 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svakodnevnu podršku Vahidinu i njegovoj porodici pružali su i policajci MUP-a ZDK-a pokazavši se istinski humanim i u službi zajednice.

Prepoznati koronu u odnosu na sezonsku gripu ili alergiju pacijentima nije lako, a sama dijagnoza uspostavljena na vrijeme može vam spasiti život. Upravo o tome svjedoči Zeničanin Vahidin Mahmutović, pilot Ministarstva odbrane BiH, koji je prebolovao ovaj virus i sada ima novi zadatak svojim sugrađanima ukazati na opasnost koja prijeti od COVID-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U poplavama 2014. godine Vahidin Mahmutović bio je heroj Zenice. Šest godina kasnije njemu je bila potrebna pomoć. Fizički jako zdrav i aktivan čovjek, u septembru je obolio od korone, iako je simptome pripisivao alergiji na ambroziju.

– Kratko i jasno: više me je strah nego u martu kada je sve počinjalo. Itekako osjećam strah od svega ovoga jer ne znam da li bi moj organizam bio u stanju ponovno podnijeti sve ono što što sam trpio u tih 16 dana – priča Vahidin za Federalnu televiziju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz promjene na plućima i gubitak daha te opću nemoć, Vahidin izdvaja i veliki strah. Za njegovu pobjedu presudila je, kaže, podrška zeničkih ljekara kojima svakako nedostaje osnovna oprema za rad. Jedan od njih je i mladi dr. Adi Pezo, koji je nastojao psihički ojačati svoje pacijente.

– Pokušavamo prići ljudima, pružiti im lijepu riječ, osmijeh koji se ne vidi ispod maske, pružiti im potporu. Da ih nazovemo na telefon i svaki dan da održavamo komunikaciju s njima, da vide da oni nisu sami jer jedini način kako se može prebroditi i kako ćemo prevazići ovu krizu je da budemo svi skupa u njoj – ističe Pezo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svakodnevnu podršku Vahidinu i njegovoj porodici pružali su i policajci MUP-a ZDK-a pokazavši se istinski humanim i u službi zajednice. Danas, nakon njegovog oporavka, poznanici i prijatelji i dalje su skeptični ili se i dalje boje ostvariti kontakt, što nije jednostavno.

– Naravno, sad se ljudi drže na distanci od vas, a onda u zezanciji kažem da sam kao negativna osoba u ovom momentu vrlo pozitivna osoba za druženje – govori Vahidin.

Nakon javnog obraćanja o temi „Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi“, koje je učinio sa sugrađanima Fuadom Klisurom i Midhatom Kasapom, Mahmutović će, kaže, nastaviti širiti priču o svom iskustvu kako bi ukazao na ozbiljnost situacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 69
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Anonimni ljekar iz BiH: Situacija me podsjeća na rat

Portal 072info

Kritična situacija u susjednoj zemlji: Čim se oslobodi krevet, drugi pacijent čeka

Portal 072info

Reducirano grijanje u Zenici, normalizacija isporuke očekuje se…

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME