Značajan pad novih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj, sutra odluka o ublažavanju mjera

Podijelite vijest

Prema najnovijim podacima univerziteta Johns Hopkins, u Njemačkoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.218 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja pad (-25%) broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 2.946 novih slučajeva. Na sastanku pod vodstvom Angele Merkel u srijedu bi se trebalo raspravljati o ublažavanju mjera.

U posljednja 24 sata, oporavilo se 4.000 osoba, a broj umrlih povećao se za 172.

U ovoj zemlji do sada je ukupno zabilježeno 130.072 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih u ovom trenutku 64.300.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

Umrlo je ukupno 3.194 osoba od posljedica zaraze koronavirusom.

Vrhunski njemački naučnici smatraju da bi zemlja mogla početi ublažavati ograničenja nakon 19. aprila. Kancelarka Angela Merkel ove će savjete uzeti u obzir prilikom razgovora s vladom.

Iz njemačke Nacionalne akademije nauka Leopoldina kazali su da bi vlada trebala početi otvarati škole uz obavezu poštovanja higijenskih preporuka. Trgovine i restorani također bi mogli biti otvoreni pod uslovom da se provode preporuke o socijalnoj distanci, piše Der Spiegel.

Iz akademije smatraju da bi vlada trebala narediti nošenje maske za lice u javnosti. Eksperti čak smatraju da bi se i putovanja i javni događaji trebali polako početi odobravati.

Merkel bi u srijedu trebala održati online sastanak čelnika Njemačke, a ministar zdravlja Jens Spahn je izrazio nadu da će neke od mjera biti ublažene nakon 19. aprila, kada ističu postojeća ograničenja.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

KLIX


Podijelite vijest