Portal 072info

Značajno povećanje zagađenja zraka u Zenici

Protekle noći u užem gradskom području Zenice značajno je narušen kvalitet zraka zbog enormno povećene koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica.

Prema jednom od gradskih displeja na kojima se kontinuirano obajavljuju podaci o stepenu zagađenja zraka, oko dva sata poslije ponoći, koncentracija sumpordioksida  bila je 874 mikrograma po metru kubnom i označena je crvenim brojkama, kao prekomjerno zagađenje.

Koncetracija prašine u zraku bila je 348 mikrograma po metru kubnom i također je bila označena crvenom bojom, jer je takvo zagađenje prekomjerno.

Do  ovako velikog zagađenja zraka najvjerovatnije je došlo usljed povećanog broja malih ložišta i toplotnih agregata u pogonu Energetike kompanije ArcelorMittal, koji zagrijavaju veliki broj zeničkih stanova i poslovnih prostora.

Zbog  višednevnog povećanja zagađenja zraka u Zenici saopćenjem se jučer  oglasila i gradska služba za inspekcijske poslova , koja navodi da do povećanog zagađenja dolazi  “zbog povećanog spaljivanja čvrstog goriva, smeća, guma, plastike, starog ulja i drugih neprimjerenih predmeta”.

Inspekcija konstatuje da se na javnim površinama, privatnim posjedima i obalama rijeke vrši paljenje otpada što uzrokuje ionako visok stepen zagađenja zraka.

Ekološke udruge i udruženja pozivaju građane da svoje dnevne aktivnosti na otvorenom svedu na minimum, a da se dani vikenda iskoriste  za posjetu  izletištima.

Autor: Fena

Podijelite članak

Počitajte još

Sarvan: Sve se čini da se Zenicatrans ugasi

D.H

Mještani Tetova vide zrak koji udišu

D.H

Kotlovi u funkciji 2020.: Zeničani će imati sigurnije i kvalitetnije grijanje

D.H