visnje fena
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Višnje su voće koje mnogi vole, bilo da ih jedu sa stabljike, korist za ukrašavanje omiljenog koktela ili ih peku u slatkoj poslastici.

Međutim, prema registriranim dijabetičarima ovo voće može mnogo biti korisno za vaše zdravlje.

“Višnje ne dobijaju pažnju koju zaslužuju iako su voće prepuno hranjivih sastojaka”, kaže Trista Best , MPH, RD, LD , registrirani dijetetičar u Balance One Supplements.

Jedna od pozitivnih stran konzumiranja višanja je njihova sposobnost da ublaže bolove i oticanje zglobova, jer sadrže visoko protuupalne hranjive sastojke. Višnje su poznate kao antioksidanti, koji mogu pomoći u smanjenju upala.

Da bi se testirala efikasnost višanja na bolove od osteoartritisa, provedena je studija 2013. godine te je objavljena u časopisu Osteoarthritis Cartilage. U studiji je učestvovalo 58 odraslih osoba bez dijabetesa s osteoartritisom koje su konzumirale sok od višanja ili placebo svakodnevno tokom šest sedmica.

Nakon isteka perioda od šest sedmica, ispitanici su napravili jednonedjeljnu pauzu, a zatim su promijenili planove. Istraživači su otkrili da, iako je učinak bio tek malo izraženiji od učinka placebo grupe, sok od višnje pružio je određeno olakšanje simptoma kod proučavanih pacijenata sa osteoartritisom.

Istraživači su također otkrili da je konzumacija soka od višnje povezana s nižim nivoima visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (hsCRP), proteina koji može ukazivati ​​na upalu u tijelu. Pored smanjenja ukupnih simptoma upale i osteoartritisa, to dugoročno može dovesti do veće pokretljivosti kod osoba s artritisom.

Studija iz 2008. objavljena u Arthritis Research & Therapy otkrila je da su viši nivoi hsCRP povezani sa manjim volumenom hrskavice tibije kod žena između 40 i 67 godina, što vremenom može dovesti do gubitka pokretljivosti.

Međutim, to nije jedini način na koji višnje mogu pomoći u smanjenju upala u vašem tijelu.

“Šoljica soka od višnje prije spavanja moglo bi poboljšati i kvalitet vašeg sna. Višnje sadrže prirodni melatonin, hormon povezan s ciklusom budnosti i spavanja, za koji je poznato da povećava kvalitetu i trajanje sna”, naveo je.