20 zanimljivih činjenica koje niste znali o prezervativima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kondomi su najsigurniji i jedini način da se zaštitite polno prenosivih bolesti. Osim toga, štite i od neželjene trudnoće, a prvi put su ih koristili praistorijski ljudi 10.000 godina prije nove ere. Pročitajte još nekoliko zanimljivih činjenica o kondomima.

1. Kondomi čine 10 000 puta seks sigurnijim. 

Da, dobro ste pročitali. Kada se kondom pravilno koristi, seks je 10 000 puta sigurniji.

2. Prvi put su se pojavili 10.000 godina prije nove ere.

Crteži pronađeni u pećinama u Francuskoj ukazuju na to da su se kondomi prvi put koristili između 13.000 i 10.000 godina prije nove ere. Najvjerovatnije su se pravili od kože ili crijeva životinja.

3. Kondomi mogu da izdrže do dva litra vode.

4. Kondomi se mogu koristiti za oralni seks.

Iako su šanse da se polna bolest oralnim putem prenese manje nego vaginalnim ili analnim seksom, ne treba rizikovati. Stoga, kondom pa tek onda oralni seks, osim ukoliko niste pouzdano sigurni da partner ne boluje od neke polne bolesti.

5. Prvo testirane kondoma napravljenih od lana sprovedeno je 1500 godine.

Testiranje je sproveo italijianski naučnik Gabriele Fallopius koji je napravio kondome od lana, a u testiranju je učestvovalo 1 100 muškaraca. Ni jedan od ispitanika nije dobio sifilis.

6. Manje od polovine studenata u SAD su učeni kako da koriste kondom.

7. Charles Goodyear, proizvođač guma, prvi je patentirao sadašnji izgled kondoma 1844.

8.  Dva kondoma nisu bolja od jednog.

Pojedinci misle da ako istovremeno koriste dva kondoma, da će oni biti efikasniji. Međutim, to je pogrešno jer jevelika vjerovatnoća da se kondomi oštete usljed trenja. Pocijepani kondom automatski znači izloženost bolestima i nezaštićenost od trudnoće.

9. Upotreba kondoma ne utiče na orgazam kod partnerke.

Žene će svakako da dožive orgazam sa ili bez upotrebe kondoma, i mit da je žena uskraćena vrhunca zbog zaštite je potpuno pogrešan. Ustvari, kondomi mogu pomoći parovima da imaju bolji i duži seks, jer partner ne mora da brine o preuranjenoj ejakulaciji.

10. Durex je napravio prvi sajt za kondome 1997.

072INFO TV