Ko je krivac od 6 ljekara za smrt malene Džene: “Nikoga od njih ne smatra glavnim krivcem”

Ko je krivac od 6 ljekara za smrt malene Džene: “Nikoga od njih ne smatra glavnim krivcem”

Smrt dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, šokirala je Bosnu i Hercegovinu.

Javnost s pravom traži odgovore. Svi u lancu, koji su uspavali i operirali malu Dženu u privatnoj sarajevskoj klinici Bejtović, nakon čega je završila u komi i naposlijetku preminula, moraju dati odgovore.

Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno

Ovo je slučaj na kojem Tužilaštvo KS mora konačno pokazati mišiće.

Niko ne smije biti, uz detaljnu istragu, izuzet od odgovornosti.

Naravno, niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, ali smrt male Džene ne smije biti greška nakaradnog sistema i borbe između privatnog i državnog zdravstvenog sektora, koji je rak rana bh.društva nauštrb njenih građana.

Sada su na redu tužioci i sarajevska policija. Na redu je inspekcija. Odgovornost je i na bolnici u Zenici. Niko ne smije biti nedodorljiv. Svi koji su krivi za smrt djevočice morat će odgovarati.

Redom, od doktorica Jasmine Halimić, Nine Jovanović, do Benjamina Bajtovića i Suada Rožajca.

Sistem konačno mora početi funkcionirati

Oni su već na uviđaju dali svoju verziju priče no uskoro će morati i kako saznajemo u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Pitanje je šta će otkriti i izuzeti videonadzor u trajanju od četiri sata koliko je trajala operacija a zatim reanimacija.

Porodicu je, od svih ljekara koji su liječili malenu Dženu, kontaktirala samo doktorica Nina Jovanović.

– Poslala nam je i njene stvari koje su ostale u ordinaciji, dekicu i čizmice. Za tu dekicu je bila vezana. To nam je poslala poštom – istakla je Amila.

“Ona nam se javila. Poslala je njenu dekicu jer smo mi to zahtjevali, dekicu za koju je bila vezana. Nije mogla bez nje hodati i spavati. Ona se javila i kazala da joj je žao.

Kazala je i da su je u momentu kad se nešto počelo dešavati sklonili, da su joj rekli da se nešto dešava i da se odmakne.

Ovaj anesteziolog je negdje izjavio kako je pokušavao doći do nas. Ko je želio doći do nas našao nas je. Ja sam njemu prišla ranije i pitala ga šta se desilo i on je rekao da ne zna.

Operacija male djevojčice je navodno koštala 2200 KM. Igrati se sa životom male djevojčice zbog 700 ili 800 KM po osobi …

Sve je isto, a ništa isto nije. Dobili smo novog Murisa. Samo sada nije Dženan nego Dženi. Nisu bili Romi ali jesu Doktori.

Neće Vam to novinari reći, niti će to istražiti, niti će zahtjevati da se istraže takve stvari ali će Vam svakako ispirati mozak o visokoj politici i geostrategiji i o tome kako su njih trojica isti.

Gadite mi se svi koji ste do jučer imali mogućnost i dizali glas za druge stvari, a za ovo Vam je svejedno.

Svejedno Vam je i kako su maloj Dženi „uzeli“ život da bi jadnim roditeljima uzeli i život i pare”, napisao je Kapidžić.

Benjamin Bejtović, vlasnik poliklinike “Bejtović” u kojoj je prije nekoliko dana operisana djevojčica Džena Gadžun iz Kaknja, a nedugo zatim preminula na KCUS-u, dao je iskaz u MUP KS na okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog ishoda, saznaje portal “Avaza”.

Iz ove poliklinike, izuzet je i videonadzor u trajanju od četiri sata. Saznajemo da će biti poslana na vještačenje i komplentna medicinska oprema, i uređaji koji su korišteni tokom operativnog zahvata. Iz “Verlaba” su ranije potvrdili da ovi uređaji, po zakonu nisu bili verifikovani.

Prvo smo pozvali dr. Ninu Jovanović, kako bismo je pitali za komentar oko cijelog slučaja, odnosno kako bismo je upitali jedno obično ljudsko, ali u cijeloj priči, ključno pitanje, ili nekoliko njih:

– Zašto se nije oslobodilo mjesto malenoj Dženi u Kantonalnoj bolnici Zenica, ako je slučaj striktno bio hitan, te da li je uopće obavijestila bolnicu o tome?

– Zašto se, ako je već Zenica bila otpisana, djevojčica, u kontaktu sa kolegama iz Sarajeva, nije hitno prebacila na Dječiju hirurgiju KCUS-a, jer teško je vjerovati da bi neko odbio djevojčicu i njeno liječenje u takvom stanju hitnosti?

– Zašto je, na koncu, odlučila da roditelje preusmjeri na privatnu kliniku gdje ona radi, kako bi se djevojčica operisala za 2.600, odnosno 2.200 KM?

Dr. Jovanović se javila danas na poziv Source.ba portala, te je poručila sljedeće:

“Dok traje istraga ja ne mogu da dajem nikakve informacije, ali ću se rado odazvati kada prođe istraga na bilo kakve vaše upite, i dat ću izjavu. Sve dok traje istraga, ne želim da dajem bilo kakve izjave, kako ne bih remetila daljni tok istrage”, rekla je danas u kratkom razgovoru za Source portal dr. Nina Jovanović.

Potom smo pozvali i dr. Benjamina Bejtovića, vlasnika poliklinike “Bejtović” u kojoj se radila spomenuta operacija, a i od njega smo danas dobili sličan odgovor.

“Da vam kažem, istraga je u toku i ja, stvarno, nemam nikakav komentar. Ne želim ja da se bavim istragom”, rekao je kratko za Source portal dr. Bejtović.

Potom smo ga upitali o najavljenoj press konferenciji, koju je navodno najavio, ali nam je poručio:

“To su bile špekulacije. Dokle god traje istraga, nemam nikakvog komentara. Ja ću se poslije, vjerovatno, oglasiti”, rekao je danas za naš portal dr. Benjamin Bejtović.

Podsjećanja radi, Nermin Sarajlić, vještak sudske medicine, rekao je za portal “Avaza” da je završena obdukcija tijela dvoipogodišnje Džene Gadžun.

“Uzeti su dodatni uzorci i sada čekamo rezultate”, rekao je kratko za ovaj medij Sarajlić.

Obdukciju ja naredilo Tužilaštvo KS, a pokazat će tačan uzrok smrti djevojčice. Kako smo već istakli, porodica Gadžun čeka da se sve okonča, kako bi ispratili svoju djevojčicu na vječni počinak i kako bi joj se klanjala dženaza namaz.

Iz Tužilaštva KS su rekli da će nakon analize prikupljene medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više osoba te drugih radnji dokazivanja koje se poduzimaju, utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti vezano za liječenje i smrt djevojčice.

Inače, stotinjak građana protestovalo je prije dvije noći ispred ordinacije “Bejtović” u Sarajevu, u kojoj je operisana tragično preminula djevojčica. Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović iz ordinacije “Dr. Halimić”. Utvrđeno je da dr. Jovanović nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad niti licencu Ljekarske komore KS.

U cilju rasvjetljavanja slučaja proteklih dana su izvršeni inspekcijski nadzori u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr. Halimić”, Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola “Prim. dr. Suad Rožajac’” i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”.

Za sada, iskaz nisu dali ljekari Jasmina Halimić, Nina Jovanović i Suad Rožajac.

Sve ove osobe, nakon izvještaja MUP KS, bit će saslušane i u Tužilaštvu KS. Do sada su iskaze u MUP KS, dali i članovi obitelji Gadžun.

Kada je u pitanju obdukcija, koju je naredilo Tužilaštvo KS, ona je jučer završena i sada se čekaju rezultati.

Uzeti su i dodatni uzorci. Oni će otkriti tačan uzrok smrti dvoipogodišnje djevojčice.

Dok država oplakuje Dženu, sistem konačno mora početi funkcionirati i kazniti odgovorne za očiti javašluk!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE