jupic 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je u razgovoru za “Avaz” da se posljednjih 15 dana u ovom kantonu bilježi porast novozaraženih koronavirusom, ali i da glavni problem predstavljaju ograničeni zdravstveni kapaciteti.

– Što se tiče epidemiološke situacije u ZDK ona trenutno ne pokazuje jedan veliki skok broja oboljelih, iako se posljednjih 15 dana bilježi kontinuirani porast. Trenutno imamo oko 350 aktivnih slučajeva, što s obzirom na situaciju nije puno – kazao je Jupić.

Četiri anesteziologa na 100.000 stanovnika

Dvije trećine oboljelih dolazi iz gornjeg dijela Kantona.

– Otprilike dvije trećine od ukupnog broja oboljelih dolaze iz tzv. gornjeg dijela Kantona, iz rubnih općina prema Kantonu Sarajevo i tu imamo nešto ozbiljniju situaciju. međutim, to je bilo normalno za očekivati. U donjem dijelu Kantona je situacija nešto bolja, ali ne sumnjamo će doći do širenja – objašnjava.

Dodaje da je ZDK suočen s malim brojem ljekara i medicinskog osoblja.

– Naš problem u ZDK nije epidemiološka situacija, nego vrlo ograničeni zdravstveni kapaciteti,. Imamo vrlo mali broj ljekara i medicinskog osoblja, sofisticiranog i najdirektnije uključenog u liječenje ovih pacijenata. Moram reći da u cijelom Kantonu imamo svega 15 anesteziologa. To bi bio broj koji bi se u optimalnim uslovima kretao na nekih 50 do maksimalno 100.000 stanovnika, a mi imamo 4 anesteziologa na 100.000 stanovnika, što je ispod svake norme – govori nam Jupić i dodaje da je od tog broja jedan dio često na bolovanju od posljedica kao posljedica preležanog covida, ali i rekacija koje se nakon toga javljaju.

Povećan broj zaražene djece

Ministar Jupić je komentirao i povećan broj zaražene djece u ovom kantonu, te naglasio da je riječ o asiptomatskim slučajevima.
– Što se tiče povećanog broja zaražene djece, imamo nekih podataka iz pojedinih škola da je došlo do umjerenog širenja, jer govorimo o ukupnom broju zaraženih u ZDK, ali činjenica je da je u proteklom periodu kod najmlađih kategorija praksa da se pojave asiptomatski slučajevi – rekao je.