Čaša hladne vode u vrelim ljetnim danima je “smrt” za organizam: Evo zašto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kad temperatra poraste, nema ničeg ljepšeg, ukusnijeg i slađeg od čaše fine, ledene vode… ipak, stručnjaci savjetuju da sa njom morate biti oprezni

Hladna voda najčešće je tečnost ili napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Ona ubrzava metabolizam, snižava visok krvni pritisak, pomaže kod redukcije tjelesne težine.

Oko 79 posto ljudi na planeti Zemlji koristi hladnu vodu u toplim danima, ali smatra se ipak da i pored dobrih strana hladna voda ima i neke nedostatke – dodatno slabi već oslabljen imunosistem, sužava krvne sudove, agresivno djeluje na osetljivu zubnu glijeđ.

Kako hladna voda djeluje na organizam?

Hladna voda uvijek ima bolji ukus, jer niska temperatura može da zamaskira loš ukus. I pored dobrih svojstava vode koja važi za jedno od najzdravijih pića, konzumacija hladne vode može stresno da djeluje na organizam, izazove respiratore poteškoće, zgruša i oteža izbacivanje sluzi. Upotreba hladne vode može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

Želudačne kontrakcije i hladna voda

Studija iz 2001. godine Odjeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, otkrila je da je 7,6 posto žena imalo simptome glavobolje poslije konzumacije 150 ml ledeno hladne vode. Neke studija navode da voda čija je temperatura 2 stepena Celzijusa, poslije 10 minuta smanjuje želudačne kontrakcije.

Ahalazija je stanje koje se karakteriše poteškoćama u prelasku hrane iz jednjaka u stomak. Smatra se da konzumacija hladne vode može pogoršati simptome ahalazije kao što su otežano gutanje i bolovi u grudima.

Konzumacija hladne vode u stanju toplotne iscrpljenosti može da aktivira vagusne nerve (u jednjaku i želucu koji kontrolišu nevoljnu aktivnost) i uzrokuje gubitak svijesti.

Slabljenje imunološkog sistema

Ispijanje hladne vode može oslabiti imunski sistem i umanjiti mogućnost tijela da se izbori sa bakterijama i virusima. Konzumacija hladne vode djeluje na zube, krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, stomak, digestivni i imuni sistem.

Osjetljivost zuba na hladnu vodu često je posljedica oštećenja gleđi ili desni, uslijed agresivnog pranja zuba, taloženja plaka, karijesa kada je osetljivost zuba na hladne ili vruće napitke pojačana.

Umanjuje broj otkucaja srca

Pojedina istraživanja tvrde da hladna voda može umanjiti broj otkucaja srca. Konzumacija hladne vode poslije 22 minute dovodi do povećanja vrijednosti krvnog pritiska. Hladna voda može otežati gutanje hrane i problema sa probavom.

Kod osoba koje već imaju stomačne probleme, može doći do aktiviranja problema posle konzumacije hladne vode.

Hladna voda i visok krvni pritisak

Nema dovoljno studija koje su izučavale uticaj hladne vode na visok krvni pritisak, ali neka istraživanja ističu da hladna voda sužava krvne sudove, spriječava dotok krvi u ekstremitete i dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ima nalaza koja tvrde da konzumacija 300 ml vode, tempetrature 4 stepena Celzijusa, za 22 minuta kod zdravih osoba uslovljava porast dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska za 3 mmHg.

Dijastolni krvni pritisak dovodi se u vezu sa pojačanim rizikom od srčanih oboljenja. Osobama koje su donirale krv, savjetuje se da poslije intervencije piju vodu kako bi podigle krvni pritisak i spriječile moguću nesvjesticu. Ima i studija koje ističu da bi hladna voda ili voda sobne temperature mogla da podigne i reguliše nizak krvni pritisak.

Ko nikako ne bi trebalo da pije hladnu vodu?

Hladna voda preporučuje se sportistima, djeci sa prekomjernom težinom, osobama sa multiplom sklerozom i pacijentima sa hipotenzijom (niskim krvnim pritiskom). Fizička ili sportska aktivnost povećava tjelesnu temperaturu i uzrokuje umor. Konzumacija hladne vode, s druge strane, smanjuje temperaturu tijela.

Smatra se da djeca sa prekomjernom težinom kada piju hladnu vodu, dodatno troše energiju. Starije osobe i bebe ne bi trebalo da piju hladnu vodu, jer se vjeruje, da njihov imuni sistem može burnije da reaguje na hladnu vodu, piše 24sedam.rs.