Čemu služi EKG analiza, šta može otkriti, a šta ne

e

Stručnjaci su objasnili čemu služi EKG analiza, šta ona može pokazati i koji se kardiološki problemi tom analizom ne mogu otkriti. Kada odete na pregled srca, jedna od osnovnih analiza koju će kardiolog tražiti je EKG. Svi smo za njega čuli, ali znamo li čemu služi i šta govori ta važna analiza.

EKG je jedna u nizu analiza koje mi tražimo kada pravimo kardiološki pregled. Naravno da je dobro kada imate dobar EKG, ali, nažalost, to nije uvijek dovoljno da kažemo da ste zdravi što se vašeg srca tiče. EKG je električna aktivnost srca, zapis s 12 linija koje nam govore o različitim aspektima stanja srca.

Razlozi analize

Osim obične analize EKG-a, koja traje 15 sekundi, primjenjuje se i holter EKG-a, koji se nosi 24 sata. Ukoliko hipertenzija traje dugo, često imate zadebljanje srčanog mišića, jer hipertenzija ne daje nikakve simptome. Simptomi hipertenzije su potiljačna glavobolja, zujanje u ušima i povremeno curenje krvi iz nosa.

Najčešći razlozi za EKG analizu:

1. Aritmije,

2. Hipertenzija,

3. Bol u grudima.

Na EKG-u se ne vide suženja krvnih sudova, miokarditis, bolest zalistaka, pa se radi test opterećenja, naročito kod bolesnika koji se žale na bol u grudima. Ultrazvuk nam služiti da vidimo kolike su srčane šupljine, kakvi su zalisci, da li postoji zadebljanje srčanog mišića. Ultrazvuk i EKG su dobar paket dijagnoza.

Šta otkriva

Šta se može otkriti EKG-om:

1. Vrsta aritmije,

2. Predinfarktno stanje,

3. Zadebljanje srčanog mišića.

Ukoliko neko ima klasičan infarkt – to se vidi na EKG-u. Kod nekih bolesnika on bude uredu, pa se rade i dodatne analize, enzimi u krvi koji ukazuju na oštećenja srčanog mišića. Inače, gotovo 40 posto bolesnika ima hipertrofiju lijeve komore, zadebljanje srčanog mišića. To je znak upozorenja u liječenju krvnog pritiska, istakli su stručnjaci.

IZVORAvaz
Prethodni članakOglasio se Zelenski: Svijet je s nama. Istina je iza nas. Pobjeda će biti naša!
Sljedeći članakMaglaj: U pijanom stanju sjekirom razvalio vrata, pa počeo uništavati namještaj