Delta u odnosu na ranije varijante kod djece ne uzrokuje teži oblik covida

shutterstock 1679738956 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Varijanta delta ne uzrokuje teži oblik covida u djece u odnosu na ranije varijante koronavirusa, pokazala je britanska studija. 

Početkom ove godine znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu.

Novi podaci upućuju na to da delta djecu ne čini bolesnijom od alfe.

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene covidom.

ČITAJ JOŠ:  Džastin Biber: Mislio sam da će brak riješiti moje probleme, ali nije

U prvoj je bilo 694 zaraženih alfom između prosinca prošle i svibnja ove godine, a u drugoj 706 zaraženih varijantom delta od svibnja do srpnja.

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala nešto više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano.

Duži oblik covida nije evidentiran ni u jednom slučaju, odnosno pola djece u objema skupinama bilo je bolesno manje od pet dana.

“Naši podaci ukazuju na to da su kliničke karakteristike varijante delte u djece slične drugim varijantama”, zaključili su britanski znanstvenici, a prenosi Reuters.

ČITAJ JOŠ:  Biznismen objavio šokantne tvrdnje o Ivi Grgurić: Nakon mene, bila je sa mojim sinom

Njihov zaključak u skladu je sa zaključkom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Iako zamjećujemo veći broj zaraza među djecom, naše studije pokazuju da nema razlika ni pogoršanja kada su posrijedi ozbiljnost simptoma i težina bolesti”, kazala je nedavno ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky, govoreći o delta varijanti.

“Više djece danas je zaraženo covidom jer je bolest rasprostranjenija u široj zajednici”, dodala je.

GODISNJICA
MARKETING