Doktorica savjetuje: Ovih pet stvari uvijek treba imati u ormariću sa lijekovima

1633965115 lijekovi 750x422 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Neke lijekove i drogerijske proizvode uvijek je dobro imati u kući. Doktorica Jaclyn Tomsic otkrila je kojih je to pet stvari koje bismo uvijek trebali imati u kupaonskom ormariću ili ladici s lijekovima.

1. Krema sa zaštitnim faktorom

Kremu za sunčanje treba nanositi svakodnevno, ne samo ljeti ili kada ste na plaži.

“Važno je da je nanosite svakodnevno, posebno na lice. Potražite vodootporne kreme s SPF-om 30 ili više. Obilno je nanesite ujutro i ponovo nakon znojenja ili plivanja. Krema za sunčanje širokog spektra štiti od UVA i UVB zraka”, kaže Tomsic.

2. Paracetamol

Kad osjetite glavobolju, paracetamol može pomoći. Ova liječnica isitče da on pomaže kod blage do umjerene boli od glavobolje, bolova u mišićima, menstruacije, prehlade i grlobolje, zubobolje, bolova u leđima, artritisa te za smanjenje temperature.

“Kada se koristi prema uputama, to je vrlo siguran i učinkovit lijek”, dodaje.

3. Ibuprofen

Druga opcija za ublažavanje boli je ibuprofen.

“Nesteroidan je, djeluje protiv boli i protuupalno. Pomaže u situacijama upale koja uključuje bol, osjetljivost, oticanje i ukočenost, uobičajenu kod artritisa i nakon operacije. Također ublažava glavobolje, bol u mišićima, bol uzrokovanu menstruacijom, prehladom i grloboljom te zuboboljom. Snažan je lijek za smanjenje temperature”, navodi Tomsic.

4. Antiseptik

Ne morate zbog svake ogrebotine i rane doktoru, pogotovo ako nisu duboke, ali dobro ih je tretirati ih antiseptikom. Antiseptik se primjenjuje na koži kako bi se rana ili ogrebotina zaštitila od bakterijske invazije. Nanosi se na čistu ranu dva do tri puta dnevno.

5. Difenhidramin

Difenhidramin je blokator histamina i koristi se u mnogim situacijama.

“Najčešće se koristi za ublažavanje crvenila, nadraženosti, svrbeža očiju ili kože, kihanja i curenja iz nosa uzrokovanih peludnom groznicom ili alergijama te kašlja uzrokovanog manjom iritacijom grla ili dišnih putova”, tvrdi Tomsic.

Treba napomenuti da difenhidramin uzrokuje pospanost te se ne smije voziti pod njegovim utjecajem niti bi ga trebalo uzimati s drugim lijekovima za smirenje, prenosi Index.