Evo kako poboljšati uzbuđenje i zadovoljstvo u spavaćoj sobi

Ako su svjesnije sebe, žene će biti seksualno zadovoljnije, bolje raspoložene i manje anksiozne, pokazuju istraživanja, kao i da polovina svih žena doživljava seksualne poteškoće u jednom trenutku života, piše autorica knjige ”Better Sex Through Mindfulness: How Women Can Cultivate Desire” Lori A. Broto (Brotto), priznata psihologinja i seksualna istraživačica te profesorica na Univerzitetu British Columbia.

Razne vježbe

Žene često može uznemiriti nemogućnost dostizanja orgazma, ali najčešći je nedostatak interesa za seks, tvrdi autorica.

– Raznorazni su razlozi za seksualne probleme, poput stresa te neprekidnog skakanja između obaveza i djece, koje samo stvara haos u glavi i odvlači nas od nas samih – piše autorica.

Izliječila je žene kojima je putem raznih vježbi preporučila da se fokusiraju na dodir i senzacije gurajući ih na taj način da budu u ”sadašnjem trenutku”. Te su žene formirale bolje odnose sa svojom seksualnošću.

– Kad pati seks, pate i ostala područja života. No to ne mora biti tako. Svjesnost sebe i svog tijela te drugih oko vas pomoći će vam poboljšati želju, uzbuđenje i zadovoljstvo u spavaćoj sobi, ali i izvan nje – piše autorica, koju još nazivaju i ”pionirkom” u korištenju svijesti za liječenje seksualnih poteškoća.

Kako se ona postiže? Svjesnost morate uključiti u svakodnevni život, počevši od malih stvari. Kad osvijestite stvari, naprimjer, ni bol neće biti toliko jaka (kao kod stomatologa koji popravlja zube), nego ćete osjetiti toplinu i pulsiranje.

Prvi korak

– Vježbanje svjesnosti počnite dok jedete. Pokušajte odvojiti deset minuta za svaki obrok u danu, a da vas ne ometaju. Možete blagovati i s drugima, ali obavijestite ih da ćete blagovati u miru. Pokušajte tad uživati u svakom zalogaju te osjećati kakvog je okusa i mirisa. To je korak broj jedan – kaže Broto.

Avaz