Portal 072info

Evo kako pripremiti automobil za zimu

motrro automobil pranje 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za hladniji dio godine potrebno je pripremiti i automobil.

Za vašeg su limenog ljubimca najteža jutra, kada su temperature najniže. Nepripremljeni vozači toga obično postanu svjesni tek kad zakasne na posao zbog toga što nisu uspjeli pokrenuti automobil.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najčešće je uzrok akumulator, odnosno nedovoljna razina elektrolita, no pravi razlog može biti i, primjerice, u alternatoru ili neispravnim kabelima. Kako biste zaobišli takav scenarij, obavite kontrolni pregled na automobilu.

S obzirom da rijetki imaju potreban alat ­ ali i znanje ­ za provjeru svega što je potrebno preporučujemo posjet serviseru. To je najbolji način da izbjegnete živciranje, gubljenje vremena, ali i trošak kasnijeg popravka, koji je obično nekoliko puta veći od cijene preventivnog pregleda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored obavezne provjere akumulatora, i čišćenja klema, treba provjeriti kablove odnosno pogledati jesu li svi dobro postavljeni, stoje li čvrsto na svome mjestu ili su, možda, negdje oštećeni. Zimi stradaju i limeni dijelovi, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka trebalo sanirati prije zime, jer zima može povećati oštećenje.

Nešto ipak možete napraviti i sami. Važno je napuniti posudu za tekućinu za pranje stakala sredstvom koje se ne smrzava do određene temperature. Tekućina koja ‘drži’ do ­15 stepni trebala bi biti dovoljna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I ispravna kočiona tekućina vrlo je važna. Nadalje, ono što svatko može ali i treba napraviti je detaljno očistiti automobil. Dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje, jer su nečista stakla uzrok i jačeg rošenja i magljenja stakla.

Savjeti

1. Tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala tijekom toplijeg dijela godine još nekako i možete zamijeniti običnom vodom, ali zimi to nemojte pokušavati. Naime, pri temperaturama nižim od ništice obična voda će se u sekundi smrznuti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. S obzirom da Zakon o sigurnosti prometa na cestama tijekom zimskog računanja vremena propisuje obvezu paljenja svjetala tijekom vožnje, bilo to tijekom dana ili noći, žarulje trebaju cijelo vrijeme biti ispravne. Osim ispravnih žarulja, potrebno je provjeriti i svijetle li ona pravilno ­ ne previsoko ni prenisko.

3. Sustav za hlađenje jedna je od najvažnijih komponenti u radu motora, pa je jako važno provjeriti stanje antifriza. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija prilikom niskih temperatura mogu uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, što za posljedicu ima njegovo pucanje. Prosječan vijek trajanja antifriza je oko tri godine.

Ilustracija

4. Jedna od osnovnih radnji pripreme automobila za zimske uvjete je kontrola akumulatora. Provjera stanja automobilskog akumulatora preporučuje se bar dvaput godišnje, a obavezna je provjera bar jednom ­ uoči zime. Osnovna laička provjera akumulatora podrazumijeva vanjski pregled, da se vidi je li akumulator čist i suh, te provjera razine elektrolita u ćelijama. Preporučljivo je da u svim ćelijama bude ista količina vode, toliko da ćelije ne budu suhe, a po potrebi lako je doliti destiliranu vodu. Akumulatori imaju vijek trajanja. U prosjeku je to 5 do 6 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Zamrznuto vjetrobransko staklo česta je pojava u zimskim mjesecima. Taj problem nije dobro rješavati brisačima i tekućinom za pranje. Pametnije je upaliti vozilo i usmjeriti puhanje prema staklu.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Samo natoči gorivo i vozi: 6 najboljih jeftinih polovnih automobila

Portal 072info

Kako antifriz utiče na intervale za zamjenu motornog ulja?

Portal 072info

Volvo je s 30 metara visine bacio deset novih automobila, evo i zašto

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME