Evo u kojoj zemlji se godine broje drugačije

Screenshot 4 29
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ova metoda koristila se u obje Koreje – Sjevernoj i Južnoj, ali Južna Koreja je ukinula osamdesetih godina prošlog vijeka.

Nažalost, njihov način brojanja godina nije značajno drugačiji od načina u ostatku svijeta, odnosno starost će vam biti minimalno promijenjena.

U Sjevernoj Koreji vaša će starost povećati za jednu godinu svake Nove godine – za razliku od ostatka svijeta kad se to događa na vaš rođendan. Uz to, oni u vaše godine ubrajaju i vrijeme koje ste proveli u majčinom stomaku, to jest prije nego što ste se rodili. Iako u materici provodimo otprilike devet mjeseci, Korejci su to zaokružili na godinu dana, zbog čega se svi već rađaju s jednom godinom. Što znači da će beba koja se rodi 31. decembra, već sutradan imati dve godine.

Kako se godine računaju u Koreji?

Najjednostavniji način za računanje koliko godina biste imali u Koreji je da trenutnoj godini dodate jednu godinu i onda oduzmete godinu svog rođenja.

Uprkos ovom sistemu, Korejci i dalje slave rođendane na stvarni dan rođenja – jedino što taj dan ne postaju godinu stariji, magazin.novosti.rs

GODISNJICA
MARKETING