Facebook i depresija idu “ruku pod ruku”

Dugotrajno vrijeme koje provodite na Facebooku može itekako imati teške posljedice po vaše zdravlje. Novo istraživanje je pokazalo konkurentna atmosfera koja vlada na toj društvenoj mreži ide “ruku pod ruku” sa osjećajem depresije.

Na Univerzitetu u Houstonu su istraživali kakve Facebook ima posljedice na ljudsku psihu s obzirom na nerealna očekivanja kvalitete života koje on stvara.

Na Facebooku se ljudi upoređuju sa drugima, a kada ne ispune svoja očekivanja da budu bolji od drugih, to čak može dovesti i do depresivnih situacija i drugih psihičkih poremećaja.

– To ne znači da Facebook uzrokuje depresiju, ali znači da depresivni osjećaji i puno vremena koje provodimo na Facebooku, gdje uspoređujemo sebe sa drugima, imaju tendenciju da idu “ruku pod ruku” – precizirao je Mai-Ly Steers, jedan od istraživača.

Dodaje da većina naših prijatelja na Facebooku imaju naviku, odnosno teže postavljati fotografije i postove o sebi u dobrim situacijama, te da izostavljaju loše. To nas često može zavarati, pa s vremenom postajemo opterećeni time da se nama ne dešavaju tako dobre stvari u životu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE