Screenshot 1 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava
Kurbani 2021

Posljednjih nekoliko dana korisnici Facebooka prijavili su da od ove društvene mreže dobijaju upite jesu li nedavno bili izloženi ekstremističkim sadržajima, što predstavlja pokušaj kompanije za regulisanjem platforme i istovremeno “pružanje resursa i podrške” ljudima.

“Jeste li zabrinuti da neko koga poznajete postaje ekstremist?”, pitanje je koje su dobili brojni korisnici društvene mreže.

Oni također dobijaju upozorenja da su “možda nedavno bili izloženi štetnom ekstremističkom sadržaju”, prema snimcima ekrana koji su podijeljeni na Twitteru.

Te su upute popraćene linkovima do “dobivanja podrške”, gdje će korisnici biti usmjereni na resurse poput Life After Hate, neprofitne organizacije koja radi na pomaganju ljudima da napuste “nasilne krajnje desne” grupe, navodi se u izvještaju CNN-a. eme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px Oni su dio najnovijih napora društvene mreže da reguliše ekstremistički sadržaj na svojoj web stranici.

“Ovaj test dio je našeg šireg rada na procjeni načina pružanja resursa i podrške ljudima na Facebooku koji su se možda angažirali ili bili izloženi ekstremističkom sadržaju ili možda znaju nekoga ko je u opasnosti”, kazali su iz Facebooka za Insider, dodajući da je to i “partnerstvo s nevladinim organizacijama i akademskim stručnjacima u ovom prostoru”.

Prema izvještaju Reutersa, ovi upiti su također dio predanosti Facebooka programu “Christchurch Call To Action”, koji nastoji eliminirati ekstremistički sadržaj na mreži, a nastao je dva mjeseca nakon napada na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu 2019. godine, u kojem je ubijeno 17 osoba, a emitirana je uživo na društvenim mrežama.

Kompanija se posljednjih godina našla na udaru vlada i zagovaračkih grupa zbog neuspjeha u regulisanju ekstremističkih i lažnih sadržaja vijesti na svojoj platformi, zbog čega je odlučila poduzeti ovakve korake