Fadilova čuda

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mi najčešće i nemamo pravu sliku o tome koliko smo zapravo siromašni i zaostali za svojim evropskim okruženjem. Navikli na rat, smrt, glad, neimaštinu, i sadašnje stanje u kojem, što bi Bisera Turković rekla, „imamo šta da jedemo“, mnogima se čini kao neloše i podnošljivo, jer samo da ne puca i da je glava čitava.

Ako pak pratite režimske medije SDA, steći ćete dojam da je stanje odlično. Tako je poluzvanično glasilo ove stranke sa svoje naslovne vrisnulo o ekonomskom čudu Fadila Novalića, a čudo bi trebalo predstavljati to što je rast u BiH iznosio 4 posto, tj. u skladu s prosjekom EU.

Uistinu, podaci nisu tako loši ako se uzme u obzir šira slika da je BiH po rastu bila treća u regionu, iza Crne Gore i Hrvatske. No, potpuno drugi, sumorni zaključak se dobiva kada se pogleda šira slika. Naime, bruto domaći proizvod BiH po glavi stanovnika tek je na trećini prosjeka EU. Dakle, ako BiH raste po istoj stopi kao i ostatak EU, to znači ne samo da će Bosna i Hercegovina ostajati tek na trećini evropskog standarda nego i daljnje zaostajanje u odnosu na evropsko okruženje, s obzirom na vrlo malu osnovicu koju naša zemlja ima.

A čudo je upravo ono što bi nam trebalo da se iole približimo standardu čak i ispodprosječnih država EU. Prema predviđanju ekonomiste Vjekoslava Domljana, prosječni rast od 7 posto godišnje bi nam osigurao da za deset godina budemo gdje su Kazahstan i Rumunija danas, a od 14 posto da za deset godina budemo gdje je Slovačka danas. Uporedite to sa spomenutih 4 posto, pa sami zaključite koliko smo daleko i od jedne Slovačke i Kazahstana.

Naravno, režim i njihova mašinerija će vas pokušati uvjeriti da je stanje zapravo odlično i da mi nismo ni svjesni koliko nam je dobro. U budžetskom, koruptivnom i taldžijskom balonu možda zaista i izgleda tako. No, jedna vožnja kroz puste gradove i sela reći će vam sve što trebate znati o našoj ekonomiji – naime, da se stanovništvo ove zemlje masovno odselilo i seli u one države u kojima mogu dostojanstveno raditi i od svog rada živjeti.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING