Screenshot 5 19
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 8, 2021 @ 6:10
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Početkom ovog mjeseca predstavio je solo album “Stari Frenkie”, a već sada kaže da su reakcije publike sjajne i da je novi materijal odlično prihvaćen širom regiona. Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie, u razgovoru za Klix.ba govori o povratku u solo vode, novim saradnjama i domaćoj muzičkoj sceni.

Nakon što je punih deset godina radio isključivo u kombinaciji Frenkie-Kontra-Indigo, bh. reper objavio je “Stari Frenkie”, album kojim publici želi poručiti da pažljivo prati njihove reakcije, želje i komentare.

“Često sam čitao kako novi materijal ne nalikuje starom i da ne repam kao nekada, pa sam publici odlučio dati ono što želi – Stari Frenkie is back! Ideja koncepta albuma se dugo ‘pekla’, zadovoljan sam ishodom i trenutno uživam u onim najslađim trenucima koje muzičar može iskusiti – nakon dugog rada na albumu pratim reakcije i komentare publike”, u početku razgovora objašnjava Frenkie.

Novi album stiže ruku pod ruku s godišnjom statistikom platforme Spotify, koja pokazuje značajan porast slušanosti Frenkijeve muzike. Bh. reper komentariše kako je ova platforma doživjela ogroman skok zbog širenja na prostor Balkana, jer su domaće muzičke djelatnike do tada slušali samo dijasporci, dok su sada vrlo vidljive realne brojke.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Drago nam je što smo dio tog svijeta, dugo smo čekali da se takvo nešto desi. Što se tiče publike, imam jedan recept, ako su na koncertu popularnije tvoje pjesme sa posljednjeg albuma od onih s prvog, onda si na pravom putu. Ako se desi da ljudi s tobom pjevaju samo stare numere, onda nešto nije uredu. To ujedno potvrđuje i da se tvoja publika obnavlja i da dobijaš mlađe generacije. Starijima je, ipak, mrsko ići na koncerte i radije bi gledali neki film. Govorim iz iskustva”, priča kroz smijeh.

Govoreći o tome, dodaje kako je novih 13 pjesama posvećeno najviše onima koji ekipu FM JAM-a prate od početka, ali i kako vjeruje da će i među mlađim generacijama biti mnogo onih koji će osjetiti kvalitet i iskrenost “bez obzira na pakovanje”: “Na albumu imamo sve, od retro zvuka do novih drill momenata. Radeći ovaj album najviše sam slušao publiku, pa je ovo na neki način album po narudžbi. Vjerujem da će svako naći nešto za sebe. Ovo ujedno smatram nekom vrstom comebacka”.

“Stari Frenkie” predstavljen je uz čak četiri sjajna spota, snimljena u Tuzli, Splitu i Beogradu s regionalnim reperima Vojkom V, Krešom Bengalkom, Arotom i Smoke Mardeljanom. Frenkie se kroz ove saradnje stilski približio saradnicima kako bi otkrio kako i koliko može “plivati u takvim vodama”.

“Pjesme s Vojkom, Krešom i Arotom, kao i numera ‘Običan’, imaju najaktuelniji zvuk. Nisam zapeo u nekom starom zvuku, itekako pratim kuda se hip hop kreće i eksperimentišem. Međutim, čvrsto vjerujem da su pjesme s porukom, koje natjeraju slušaoca da razmisli, one koje će se slušati ponovo i vraćati nakon puno godina. Hip-hop muzika uskoro puni pedeseti rođendan i to je čini šarenom i bogatom. Imamo razne generacije i brojne podžanrove, za mlade, ali i za starije i to je nešto najljepše”, ističe.

Produkciju albuma potpisuju sjajna imena muzičke scene, no koristimo priliku da još jednom spomenemo Rijada Fazlića Kolaterala, mladog producenta koji je preminuo u maju 2020. godine. Frenkie ističe kako je novi album neka vrsta omaža talentovanom 25-godišnjaku.

“Ideja je bila da Riki i ja cijeli ovaj album odradimo skupa. U kratkom periodu smo napravili 4-5 pjesama a onda nas je zaustavila njegova tragična smrt. Cijenio sam ga, bio je izuzetno talentovan i jedna velika dobrica! Upoznali smo se kada mi je poslao svoj remix za pjesmu ‘Gori’. Nikad neću zaboraviti svoju reakciju na njegovu produkciju, oduševio me, zvučalo mi je kao da je s druge planete. A on tada nije imao ni 16 godina. Stvarno je bilo lijepo raditi s njim i biti u njegovom društvu. Iza sebe je ostavio sjajne pjesme, a one će još dugo živjeti”, govori.

Kolateral potpisuje produkciju mnogih pjesama na regionalnoj muzičkoj sceni, zbog čega naš razgovor s Frenkijem nastavlja u pravcu trenutne sitaucije u domaćem hip-hopu. Govori nam kako su danas stvari dosta drugačije nego što su bile koncem devedesetih, kada je započinjao karijeru.

“Scena je narasla, sve je postalo profesionalnije, što je dobro. Distribucija muzike je postala dosta jednostavnija. Onaj duh koji smo imali na početku, kada je sve ovo bilo na nivou hobija i rađeno iz čistog entuzijazma i ljubavi se malo izgubio. Tada smo imali zajedništvo, jer je scena bila mala, a danas su spotovi repera u trendingu i imamo na milione slušatelja. Sve je to valjda prirodan proces. Budemo svi ponekad nostalgičari za tim vremenima, ali život ide dalje. Ja sam također sazrio i sve je to vidljivo kroz moju muziku, od tema koje obrađujem – do stavova. Pokušavam i dalje balansirati između toga da je ovo moj posao, ali isto tako i moja velika ljubav”, govori Frenkie.

Iako već postoji nekoliko planova za budućnost, Frenkie će u narednom periodu ostati fokusiran na promociju albuma: “Posljednja pjesma albuma koju sam napisao za ovaj album je bila naslovna ‘Stari Frenkie’. Mislim da ću tu i nastaviti. Na toj pjesmi se može čuti neko preispitivanje i duhovno sazrijevanje i mislim da će dio novih tema ići u tom smjeru. Ali nikad se ne zna, nekad je najbolje samo pustiti beat i pisati prvo šta ti padne na um”.

LIDER