Frenkie otvoreno: Nisam više htio pričati o politici, ali o Dženanu i Davidu ne mogu šutjeti

frenki
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Adnan Hamidović Frenkie je bez velike najave objavio novi album pod nazivom “Stari Frenkie”, i to deset godina od posljednjeg solo albuma ovog repera.

Album sadrži trinaest pjesama i četiri nova videospota. Gosti na albumu su Vojko V, Smoke Mardeljano, Krešo Bengalka i Arot, dok se među producentima nalaze Indigo, koji je zadužen i za miks albuma, King Mire, Komedi i preminuli Kolateral.

Odlične reakcije

– Reakcije su odlične, veoma pozitivne, možda i najpozitivnije u mojoj karijeri. Slično je bilo kada smo objavili „Trojanca“. Veoma sam zadovoljan i sretan, raja je ispoštovala maksimalno – kaže Frenkie za „Avaz“.

Zašto “Stari Frenkie”?

– To je neki koncept koji mi se vrtio po glavi već duže vremena i zapravo se referira na neku našu šalu i komentare o tome kako naša muzika nije ista kao prije, pa smo odlučili da pokušamo oživiti taj dug i stil s početka moje karijere. To je, otprilike, koncept albuma. Zato je i sam naziv takav. Naravno, na albumu nisu samo takve pjesme. Ta ideja čini kičmu albuma, ali ima različitih stilova, i modernijih i starijih, sve je izmiješano.

Mnogo toga, vjerovatno, zavisi od raspoloženja?

– Imam nekada periode kada bih radio neki stari zvuk, a onda postoje umjetnici i muzičari koji me inspiriraju, koji rade nešto modernije, pa poželim da se i ja okušam u tome. Tako da sve zavisi od raspoloženja. Bude dana i sedmica kada mi uopće nije do muzike, kada ne radim, kada mi se malo gadi i nervira me, ali to je sve normalno.

I dalje uživam u tome da slušam hip-hop te da nekad, bez previše razmišljanja, samo uzmem papir i olovku i počnem pisati prvo šta mi padne na pamet i tada sam najsretniji.

Album je najavljen pjesmom „Oktobar“, koja je nastavak „Hajmo ih rušiti“.

– Bilo je trenutaka kada sam govorio: „Neću više da pričam o politici, tim temama. Sve je više rečeno, samo se ponavljam.“ To i u pjesmi „Oktobar“ također spominjem, ali se onda jednostavno dese neke stvari, kao ove situacije s Dženanom (Memić, op. a.) i Davidom (Dragičević, op. a.) i to te toliko razljuti da jednostavno moraš da kažeš svoje mišljenje i da to preradiš.

Pjesma „Oktobar“ je bila najava za album, ali je ona izašla dosta prije albuma, jer sam smatrao da je pravi trenutak da se takva pjesma objavi pred izbore. Istina, ona ima energiju kao „Hajmo ih rušiti“. A bit će zanimljivo da pratimo izgradnju autoputa. Imamo još deset godina. A ako ga ne završe, izgleda da ću ja biti „čarobnjak“ koji može vidjeti budućnost ili slično. Ako ta moja prognoza bude tačna, bit će zanimljivo. Ujedno će to biti velika sramota za političare u BiH koji su radili na tome, a nisu 20 i nešto godina uspjeli napraviti taj autoput.

Pratim komentare

Šta je sa starim numerama?

– Sve stare pjesme su i dalje tu, one se mogu slušati. Malo je apsurdno tražiti i pokušavati da nešto imitiram, kopiram ili napravim nešto kao što je bilo prije 10 ili 15 godina. Naravno da nekada pratim komentare, posebno kada izađe neka nova pjesma, pa me zanimaju reakcije. „Stari Frenkie“ je upravo izlazak ususret mojim slušaocima.

Čekam priliku

– Podcasti sada ne idu nikako. Bilo mi je zanimljivo prošle godine i uradio sam ih desetine. Uživao sam u tome. Ali kako mi je to došlo tako me i pustilo. „Ispucao“ sam mnogo gostiju. Nisam definitivno to pustio, ali čekam neku priliku da mi se pruži, da sretnem nekoga koga bih mogao intervjuirati, a to su većinom neki ljudi izvan BiH, a sada je teže do njih doći. Najradije bih samo sa crtačima radio, a njih nema na stotine u BiH, sve sam „ispucao“. Podcast mi je super, inače sam veliki fan – ističe Frenkie.

Rođendan i vakcina

– Nadamo se da ćemo poslije Nove godine imati priliku da odradimo neki koncert. A 30. decembra slavimo 22. rođendan FM JAM-a u Tuzli u „Slobodi“.

Vakcinisao sam se. Prvenstveno zbog zdravlja, ali i zbog posla i putovanja – kaže Frenkie.

Imam svoj okvir u kojem djelujem i nikada ne bih eksperimentirao, da neke radikalne promjene uvodim u svoju muziku.