romizaboljuzenicu
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

NGG Romi za bolju Zenicu, prije nekoliko sedmica su u javnosti ukazali na potrebu pokretanja inicijative za usvajanje rezolucije o osudi političkog mobinga nad ženama – nositeljicama javnih funkcija u gradu Zenici. Ideja za usvajanje jedne ovakve rezolucije javila se zbog nezapamćenog linča pojedinih režimskih televizijskih kuća (konkretno Hayat TV) i režimskih facebook stranica i lažnih profila, čiji je cilj na sve moguće načine omalovažiti i oblatiti lik i djelo ugledne zeničke doktorice i stručnjaka – Mersije Kasumović, a samo iz razloga što je ona supruga aktuelnog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je odnio nezapamćenu pobjedu nad zeničkom SDA strankom.

Ipak, građani Zenice su na vrijeme prozreli pozadinu svih medijskih napada na doktoricu Kasumović, te su svjesni činjenice da je upravo od njezinog preuzimanja dužnosti rukovođenja zeničkim Domom Zdravlja, ova ustanova postala nosilac i glavni stup borbe pri suzbijanju korona virusa na prostoru grada Zenice.

Javnost je svjesna činjenice da su iza doktora i rukovodstva Doma Zdravlja Zenica gomile neprospavanih noći i nebrojne stresne situacije, koje za rezultat imaju i određenu nespremnost za davanje intervijua uživo. Mogla je doktorica Kasumović kao rukovoditeljica najvažnije zdravstvene ustanove u Zenici da unajmi i profesionalnog novinara za pisanje saopštenja i davanje izjava, ali kao što se vidi, sama preuzima i taj dio posla i odgovornosti na sebe, kako bi donijela što više ušteda u neophodnom buđžetu za funckionisanje ove ustanove.

Zato, kao neformlana skupina građana Zenice, poručujemo nalogodavcima ovih režimskih napada na lik i djelo doktorice Kasumović, da prestanu biti faktor opstrukcije u ovo nikada izazovnije vrijeme i da se ostave pukog politikanstva, te da se sa Kantonalnog nivoa priključe borbi protiv pandemije korona virusa, kao podrška radu Doma Zdravlja, zahvaljujući kojem građani Zenice i dalje nesmetano i profesionalno primaju zdravstvenu pomoć. Doktorica Mersija Kasumović ne treba i ne smije biti žrtva režima koji sprovodi opozicija u Gradskom vijeću Zenice, samo zbog toga što je supruga gradonačelnika. Ovakvi politički napadi ovog režima ne bi se smjeli dešavati u ovom kriznom vremenu. Opozicija u Gradskom vijeću bi trebala svoju politiku graditi i sprovoditi unutar vijećničkih klupa, a ne koristeći lažne facebook profile i stranice, a u zadnje vrijeme i svoje privatne medije.

Kao odgovorni građani Zenice dajemo podršku radu i nastojanju uvažene doktorice Kasumović da, kada već viši nivoi vlasti nisu uspješno odgovorili na izazove koje sa sobom nosi pandemija korona virusa, upravo ona to uspješno učini djelujući na lokalnom nivou, te tako bude svijetli primjer u cjelokupnoj državi kada je u pitanju suzbijanje korona virusa.