romizaboljuzenicu
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

NGG Romi za bolju Zenicu su još prije nekoliko mjeseci javno upozoravali na pisanja facebook stranice „CarsijaZenica“, koju uređuju osobe bliske trenutnoj opoziciji u zeničkom gradskom vijeću, a koja pisanja su predstavljala svojevrstan politički mobing nad ženama, koje su tada bile kandidati na lokalnim izborima ispred Zeničke inicijative KF.

Iako su tada građani Zenice svojim glasanjem na lokalnim izborima kaznili takav odnos prema nastojanju žena da se uključe u političke tokove grada Zenice, ova facebook stranica sada skoro na svakodnevnoj bazi ismijava i omalovažava nastojanje uvažene doktorice Mersije Kasumović da građanima Zenice uspostavi i organizira jedan moderan europski Dom Zdravlja, koji će odgovoriti na sve izazove koje sa sobom nosi pandemija korona virusa.

Autorima ove facebook stranice, koji uživaju podršku opozicije u zeničkom gradskom vijeću, sporna je činjenica što je uvažena doktorica Mersija supruga od aktuelnog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, te pri tome zaboravljaju činjenicu da je upravo samo ona imala hrabrosti i volje da se prihvati ove funkcije, kada niko to drugi nije htio, upravo zbog toga što Dom Zdravlja radi u nikada izazovnijem vremenu. U 21. vijeku svi bi trebali dati podršku aktivnim ženama koje rade za dobrobit društva, a ne na najružnije i najpodlije načine pokušavati iza skrivenih profila ismijavati njihov rad i nastojanje za napredak našeg društva.

Stoga, kao odgovorni građani Zenice, pozivamo sve gradske vijećnike, a naročito vijećnice, da što prije pokrenu inicijativu u gradskom vijeću kako bi se usvojila rezolucija kojom bi se nedvosmisleno osudilo bilo kakvo djelovanje koje ima odlike političkog mobinga nad ženama – nositeljicama javnih funkcija u gradu Zenici. Danas je žrtva uvažena doktorica Mersija Kasumović, a sutra će to biti neka od vijećnica ili druga uspješna zeničanka, koja će samo zbog svog nastojanja da unaprijedi zeničko društvo ili neslaganja sa politikom opozicije u gradskom vijeću, postati žrtva najbrutalnijeg iživljavanja na društvenim mrežama.

Mersija Kasumović ne smije biti žrtva najbrutalnijeg iživljavanja na društvenim mrežama samo zato što je supruga čovjeka čija politika predstavlja suštu suprotnost retrogradnoj politici koju vodi trenutna gradska opozicija u gradskom vijeću. Istoj bi gradska opozicija trebala ukazati minimum poštovanja, ako ništa zbog činjenice da se radi o jednom od vrhunskih doktora sa područja grada Zenica koji je jedini imao potrebne stručne kvalifikacije i hrabrost da u nikada izazovnije vrijeme preuzme rukovođenje najbitnijom javnom ustanovom za život građana Zenice – Domom Zdravlja. A tek onda bi trebali imati na umu, a i biti upoznati sa članom II stav 4. Ustava BiH koji iako izričito ne navodi načela rodne ravnopravnosti, izričito zabranjuje diskrimnaciju po bilo kojem osnovu ili statusu, uključujući i spol. Ne bi bilo na odmet da se upoznaju i sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, koji garantuje ravnopravno učešće žena u javnom životu na svim nivoima organizacije vlasti, a što naročito smeta opoziciji u gradskom vijeću.

Stoga, ovim putem javno pružamo podršku uvaženoj doktorici Mersiji Kasumović u njezinom nastojanju da unaprijedi rad JU Dom Zdravlja, te strogo osuđujemo ponašanje opozicije u gradskom vijeću u smislu njihovog „divljanja“ na društvenim mrežama, te pozivamo Gradsko vijeće da čim prije pokrene aktivnosti na usvajanju naprijed spomenute rezolucije.

NGG Romi za bolju Zenicu