Instagram uveo “Take a Break” opciju za tinejdžere, stiže još noviteta

Screenshot 2 32
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Društvena mreža Instagram je uvela niz novih i eksperimentalnih funkcija čiji je cilj da učine platformu sigurnijim mjestom za tinejdžere.

Prije svega, zvanično je uvedena ranije najavljena opcija “Take a Break”, koja je dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. Sada, kada korisnik neko vrijeme pregleda sadržaj na Instagramu, dobit će notifikaciju da napravi pauzu te da postavi podsjetnike za budućnost. Tinejdžeri će posebno dobijati notifikacije da naprave podsjetnike kako bi bili upoznati s postojanjem ove opcije. Također, bit će im ponuđeni savjeti eksperata o korištenju društvene mreže.

U martu će Instagram uvesti alate za roditelje i staratelje koji će im omogućiti da imaju uvid o vremenu koje njihova djeca provode na Instagramu, kao i da postave vremenska ograničenja. Tinejdžeri će dobiti opciju da obavijeste svoje roditelje ukoliko prijave nekoga na društvenoj mreži, a to će služiti kao signal za odrasle da bi trebali obaviti razgovor o nečemu što se događa.

Jedna od eksperimentalnih mogućnosti koja će biti korisna za tinejdžere i adolescente koji žele ukloniti svoje aktivnosti na aplikaciji načinjene kada su bili mnogo mlađi. Bit će im omogućeno da masovno brisanje objavljenih fotografija i klipova. kao i uklanjanje svih njihovih lajkova i komentara. Ova mogućnost će biti dostupna za sve u januaru.

Još jedna testna mogućnost će biti proširenje onoga što je uvedeno ranije ove godine, a odnosi se na zabranu odraslima da šalju direktne poruke tinejdžerima koji ih ne prate. Početkom sljedeće godine će biti ukinuta mogućnost odraslima da taguju ili spominju tinejdžere koji ih ne prate, kao i da uključuju njihov sadržaj u Reels Remixes ili Guides. Analizira se i mogućnost dodatnog ograničavanja osjetljivog sadržaja koji tinejdžeri vide, a trenutno se radi na tome da korisnici dobiju prijedlog da pređu na drugu temu ukoliko jednu prate duže vremena.