Instagram uvodi “pauzu”

instagram unsplash
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Facebookov potpredsjednik globalnog poslovanja Nick Clegg službeno je najavio uvođenje “pauze” i “metoda udaljavanja” koje će mlade gurnuti dalje od, citiramo, štetnih sadržaja

Instagram će uskoro uvesti nekoliko mjera koje će tinejdžere odmaknuti od štetnog sadržaja te ih potaknuti da “uzmu pauzu” od platforme, rekao je predsjednik globalnog poslovanja Facebooka, Nick Clegg.

Clegg je na CNN-ovom State of the Union najavio nove značajke manje od sedam dana nakon što je zviždačica Frances Haugen pred Kongresom svjedočila o internoj istrazi koja je dokazala da Instagram ima negativan utjecaj na mentalno zdravlje mladih.

ČITAJ JOŠ:  Meta uvodi novo ograničenje za Facebook i Instagram, na snagu stupa u februaru

“Uvest ćemo nešto što će možda napraviti veliku razliku – sistem koji će prepoznati tinejdžere kad gledaju isti sadržaj više puta u kratkom vremenu, kao i u sadržaj koji nije dobar za njih. U tom ćemo ih slučaju pokušati razdvojiti od njega” rekao je Clegg.

Također je dodao da pored pauziranja pripreme nove platforme Instagram Kids, Facebook roditeljima želi dati opcionalne alate za nadgledanje tinejdžera. Facebook će također u Instagram uvesti opciju “uzmi pauzu” koja će tinejdžerima predložiti mali odmor od korištenja Instagrama.

ČITAJ JOŠ:  Meta uvodi novo ograničenje za Facebook i Instagram, na snagu stupa u februaru

Premda ne zvuče kao loša ideja, nove opcije još nisu ušle ni u stadij testiranja, izvještava Verge.

CNN-ova voditeljica Dana Bash pitala je Clegga je li Facebookov algoritam pojačavao ili širio glasine i poticaje za pobunu prije nereda u Washingtonu početkom godine, a Facebookov potpredsjednik odgovorio je da ne može odgovoriti sa sigurnošću.

Ono što je potvrdio je da se Facebookovi algoritmi trebaju uzeti u obzir i regulirati kako bi ljudi mogli razlikovati ono što Facebookovi sistemi kažu od onog što se zbilja dogodilo.

ČITAJ JOŠ:  Meta uvodi novo ograničenje za Facebook i Instagram, na snagu stupa u februaru

Facebook je, podsjećamo, pod vrlo oštrim kritikama tokom zadnjih par sedmica, pogotovo nakon objave Wall Street Journala u kojoj Haugen priča o internim dokumentima kompanije.

Bivša produkt menadžerica svjedočila je pred Kongresom vezano uz interno istraživanje te naglasila da je nelogično što kompaniju koja zavisi o oglašivačima gura sadržaj koji ljude razbješnjuje kako bi na njemu zaradila.

GODISNJICA
MARKETING