Istraživanje pokazalo: Zgodnije osobe imaju jači imunitet prema koronavirusu

486E5379 6FA1 4CBB A113 8194F9106EB4

Ako se do sada niste zarazili ni jednom varijantom koronavirusa nakon što pročitate ovo istraživanje mogli biste se umisliti.

Ako se do sada niste zarazili ni jednom varijantom koronavirusa, nakon što pročitate ovo istraživanje mogli biste se umisliti.

Zanimljivo istraživanje donosi časopis Proceedings of the Royal Society B, koji kaže da zgodnije osobe imaju jači imunitet u obrani od ovog virusa.

Texas Christian University okupio je 79 žena i 80 muškaraca te su uzeli njihove fotografije i krvne slike. Nakon toga okupili su 500 volontera koji su morali ocijeniti privlačnost osobe sa slike.

Standardi ljepote u većini su slučajeva dosljedniji, a brojna istraživanja otkrivaju da se značajke kao istaknute jagodice, plave oči, čista koža i pune usne smatraju privlačnim u većini dijelova svijeta.

Nakon što su se prikupili i analizirali rezultati za “najatraktivnije” ispitanike pokazalo se da upravo oni imaju najbolju biološku imunost.

Rezultati su pokazali da oni s visokom ocjenom imaju višu stopu fagocitoze bio čestica E. coli, veći broj bazofila, manji broj neutrofila, veću citotoksičnost NK stanica i sporije stope rasta S. aureus u plazmi. Ove brojke još su izraženije kod žena.

Istraživači vjeruju da privlačnost lica može pružiti uvid u nečiju imunološku sliku, ali još je puno posla i istraživanja ispred kako bi se ta teza pokazala apsolutno ispravnom.

Prethodni članakNovinar na šest jezika izvještavao o situaciji u Ukrajini
Sljedeći članakJasminko Halilović o iskustvu u Kijevu: Kad okrenu tenkove na evropski glavni grad, i da šuti cijela Evropa, Sarajevo ne smije