Jupić: Još držimo stvari pod kontrolom

Podijelite vijest

Higijensko-epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) još se može smatrati povoljnom i pod kontrolom, izjavio je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK. 

Prema njegovim riječima, sve što se u posljednje vrijeme događa, uz nešto veći broj oboljelih, ono je za šta su se pripremali kroz kapacitet i opremu, zbog čega su spremni i sada odgovoriti zadatku.

– Sa medicinskog aspekta, još držimo stvari pod kontrolom te se nadam da će tako ostati i dalje. Imamo 66 pozitivnih osoba, a od toga broja nove slučajeve u Maglaju i nova testiranja u Zenici – kaže Jupić.   

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

Ukazao je i na problem ubrzanog organiziranja karantina na nespretan način, kazavši da neke odluke koje donosi Federalni štab civilne zaštite, ne pružaju jasna uputstva kako će to na terenu izgledati.

Iako je u Federaciji proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, radi se o čisto medicinskom problemu, zbog čega je, smatra Jupić, važno poštovati mišljenje struke.

– Dok se poštovalo mišljenje struke, sve je išlo kako treba, ali kad smo uveli neke druge stvari i kada je medicinska struka pomjerena u stranu, imamo polovična rješenja, koja izazivaju opravdano nezadovoljstvo ljudi. Učinit ćemo sve da zdravstveno zbrinemo te osobe i izbjegnemo bilo kakvu diskriminaciju – podvukao je Jupić.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici okrili novi soj koronavirusa: Zaobilazi dosadašnje vakcine

Avaz


Podijelite vijest