Kada između vas dvoje zaljubljenih prestaje biti bitno “ko plaća kafe”?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Budim se nasmijana i nije mi jasno zašto, ali sviđa mi se. Polako ustajem i gotivim sama sebe zbog rijetkog jutarnjeg osmijeha. Dok dođoh do kuhinje, i pogledah u prvu šolju jutarnje kafe, tako, sa svaki gutljajem, krenuše nadolaziti misli… svakodnevnica. Nije da mi je mrska, i nije da mi se ponavlja dobro uvježbani jutarnji scenario i trčanje, ali… što se mora, mora se. Radi sebe, kažu, pa eto, slušam. Cijeli dan letim tamo ili ovamo, zaboravljam zadaće, pišem, vraćam se, a za sve to vrijeme, misao vodilja, kao lajt motiv bježi po glavi, i svakim novim korak koji pružim, kao da je ponovo uhvatim. Cijeli dan samo jedno „A hajde više otkucaj pola pet, hoću da ga zagrlim“. Otključavam, zaključavam mobitel, a minute odjednom postaju nevjerovatno duže. Opet kažu, sto čekaš, to i dočekaš, bude i prođe, tako dođe i pola pet. Lepršam do njegove zgrade, otvaram ulazna vrata i sva već vesela ugledah dva velika tužna oka, nekako duboko utonula i sama. „Pa šta bi srce moje“, rekoh. A kaže ne može više da boluje, dosadilo je sve, sam sebi je višak. Srce me duboko štrecnu, komadić duše se odlomi, ali natjerah usne da naprave još jedan veseli luk, zagrlih ga i ritam svojih koraka uskladih sa njegovim.

ČITAJ JOŠ:  Trikovi na Facebooku koji će vas iznenaditi (VIDEO)

Polako, ali sigurno, koračamo vani i svaki zajednički korak zvuči ljepše, odjednom ga koljeno manje boli. Već mi se stvarni osmijeh vraća i jedva čekam  da mu lice dotaknem, kad reče „Jao ne, a novčanik mi ostade“.  Nadovezujem se istog momenta:  „Ma hajde de, sto puta plaćaš, šta ćete popiti ovaj put mladi džentlmen?“ Nije mu baš najdraže bilo, ali eto, pristade jer mora. Gledam ga i ne vjerujem da se brine radi toga. „Još jedan lijep gest“, pomislih, „ili samo muškost“, ko bi ga znao, „ili neko dokazivanje“, „ili možda pažnja?“, „ili neka stota stvar koje se nikad ne bi dosjetila?“. Ustvari, kao i većina ženskih misli, i ova je suvišna. Razlog je, kao i u vecini ženskih dilema, trilema ili više od toga, potpuno jednostavan. Tvoj muškarac, potpuno tvoj, skoro pa potpuno zreo, želi da te pazi i dominira. I to najviše od svega, mora da dominira. To je njegovo, to je zapisano u DNK nekada davno i neće se promijeniti. Da nije zaboravio novčanik, i da sam ja platila to isto piće, ne bi bilo nikakvih problema. Ali, u momentu kad se osjeća nemoćnim, po bilo kojem pitanju, pa tako i po ovom, kada je svjestan da baš tada, da, upravo tada, ne može učiniti ono što je naumio, nastaje komešanje i neugodnost. Nestaje dominacija. Njegov muški slatki ego je narušen i odmah ne može sve da štima. Vjerujte mi, ako ga imate ili ako ga sretnete, baš takvog, da mu je neugodno ako ne može vas da pazi i uradi šta je naumio, podrzžte ga! Banalan primjer, svakodnevni primjer, naizgled smiješna i nebitna stvar, ali mnogo govori o njemu. Ako stanete i promislite, naumpast će vam da sve velike stvari kreću od banalnih, da sve što vi danas jeste i ono kako se ponašate, nekada je moralo imati svoj početak, banalan početak.

ČITAJ JOŠ:  SAZNAJTE MOGUĆI RAZLOG: Zašto na bocama alkohola ne pišu sastojci od kojeg je napravljen?

 I za promjenu, budimo mudrije. Na svoj način, skriveno, budimo jednake i platimo sve što treba. To možemo i trebamo moći, za to se valjda školujemo, radimo i trudimo? „Prevarite“ ga na trenutak pa uletite s plaćanjem nečeg drugog, kupite mu čokoladu, sitnicu. Značit će mu, a muškost ostaje netaknuta. I on je sretan, pa si i ti sretnija. Budimo dovoljno mudre da njega, takvog, muškog i voljenog, savršeno nesavršenog pustimo da vodi nevidljivo kolo pa se tako snažne i bitne nekad prepustimo pažnji. Jer za to smo stvorene. Prirodno iskonski i nekada davno, tako smo stvorene. To je nasa DNK, i sviđa nam se, priznale ili ne, sviđa nam se. Zašto ovo zovem „za promjenu“? Ma umjesto klasičnog osuđivanja svega što on radi i analiziranja svakog pogleda i rečenice koju nam uputi po sto puta, i izvođenja krivih zaključaka, eto zato! Mućnimo glavom i shvatimo da nije sve crno-bijelo, i da medalja obavezno ima dvije strane. Pa tako i ovo, tako i sve ubuduće.

ČITAJ JOŠ:  Ona ima 19, on 62: Kada je došao da njene upozna roditelje sačekala ih je policija

Od plaćanja kafe, dođoh daleko, dođoh do srži muško-ženske ljubavi. Vjerujte, tako sve počinje, od malih naizgled nevažnih stvari. Danas kafa, sutra nešto drugo, kad saznam šta, javim vam.

072INFO TV