Kafa smanjuje rizik od raka jetre kod alkoholičara

Kafa smanjuje rizik od raka jetre kod alkoholičara

Kafa može smanjiti rizik od raka jetre kod osoba koje konzumiraju veće količine alkohola, otkrili su naučnici.

Ali, istovremeno upozoravaju da više od tri čaše alkoholnog pića dnevno povećava rizik pojave toga raka čija je pojava direktno povezana sa zloupotrebom alkohola.

Za svaku šoljicu kafe dnevno rizik pojave raka jetre 14 odsto je manji, otkrilo je istraživanje World Cancer

Research Funda (WCRF). Naučnici te fondacije analizirali su podatke 34 istraživanja koja su obuhvatila 8,2 miliona ljudi od kojih je 24.500 oboljelo od raka jetre.

Iako je istraživanje pronašlo snažnih dokaza da kafa može smanjiti rizik bolesti naučnici nisu preporučili neku određenu količinu kafe koja se mora popiti.

Isti naučni tim 2013. je utvrdio da kafa smanjuje rizik od pojave raka maternice. Istraživanje Američkog udruženja za borbu protiv raka pokazuje da četiri šolje kafe dnevno smanjuju rizik od karcinoma usne šupljine, a ranija su istraživanja pokazala da kafa smanjuje rizik od pojave raka crijeva, moždanog udara i Alchajmerove.

Prevelika količina kafe povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, upozoravaju naučnici.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. rak jetre jedan je od pet najčešćih kod muškaraca i te godine odnio je 745 hiljada života.

Stručnjaci upozoravaju da održavanje zdrave tjelesne težine i suzdržavanje od alkohola mogu smanjiti broj karcinoma jetre za četvrtinu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica