Portal 072info

Kako korona virus utiče na rad srca?

Dan srca srce infarkt 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je poznata kao respiratorna bolest, zaraza korona virusom može direktno uticati na rad srčanog mišića i uzrokovati probleme koji vode do oštećenja srca, smatraju doktori.

Kako Covid-19 smanjuje funkcionalnost pluća, kod nekih pacijenata to može dovesti do manjka dotoka kisika u srce, a što dalje može prouzrokovati upalnu reakciju koja oštećuje srce dok se tijelo pokušava izboriti s infekcijom, piše USNews.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovaj virus također može napasti krvne žile i izazvati upale, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka te uzrokovati srčani udar.

Kod mnogih bolesnika upravo su pronađeni ugrušci u krvi, što je navelo doktore da isprobaju lijekove za razrjeđivanje krvi, iako još ne postoji konsenzus po ovom načinu liječenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dr. Sean Piney s Univerziteta u Chicagu kazao je kako osobe sa srčanim tegobama spadaju u najrizičniju grupu koja može iskusiti oštećenja srca kao posljedicu prebolovanog Covida. Ali, komplikacije u radu srca su također uočene kod Covid-19 pacijenata bez prethodno poznatih srčanih oboljenja.

Nedavni tekst u stručnom magazinu Journal of the American College of Cardiology pojasnio je kako su dokazi o oštećenjima srca pronađeni kod najmanje 25 posto hospitalizranih pacijenata. U nekim centrima ovaj postotak prelazi 30 posto. Određene studije su pokazale kako povišeni nivo enzima i drugi znakovi ukazuju na oštećenje srca kod pacijenata s blažim oblikom Covida. Još uvijek nije poznato da li su ova oštećenja trajna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dr. Tom Maddox iz Američkog koledža za kardiologiju istakao je kako nije poznato da li virus može uzrokovati da srce s nomalnim radom postane disfunkcionalno.

“Postoji još toliko toga što nam nije poznato,” dodao je.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME