Kako prilagoditi trening zimskim uvjetima

d 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zima je duga, a duži odmor od vježbanja otežava i povratak u ozbiljan trening. Da se to ne bi dogodilo, kaže Amar Muhić, profesor sporta i tjelesnog odgoja, potrebno je zadržati isti režim vanjskih treninga kao i za vrijeme toplih dana, samo pripaziti na određene prilagodbe.

Mentalni izazov

– Percepcija hladnoće može utjecati na vaše lično iskustvo kada je hladnoća u pitanju. Ovo može zvučati trivijalno, ali način na koji razmišljate o hladnim vremenskim uvjetima tokom zime utječe na to kako ćete vi osjetiti hladnoću. Ako se bojite vremenskih uvjeta i fiksirate se na ideju da će vam biti neugodno, onda će to biti upravo ono što ćete doživjeti – govori Muhić.

Ne trebamo, dodaje, zanemariti da smo danas svi naviknuti na udobnost i to je postalo sasvim normalno. Međutim, naša tijela su sasvim sposobna podnijeti i manje udobne uvjete.

– Zapravo, naša tijela imaju velike koristi od izloženosti različitim vremenskim prilikama. Svi mi intuitivno znamo da sunčeva svjetlost, svjež zrak i kretanje čine dobro tijelu. Pa, u određenoj mjeri, isto je i s hladnoćom. Mi, zapravo, postajemo jači i otporniji doživljavajući prirodne uvjete okoliša onakvima kakvi jesu – kaže Muhić.

Dakle, bitan je stav i on će odrediti vašu ulogu u treningu koji obavljate u vrijeme hladnijih dana. To možemo, ističe Muhić, okarakterizirati i kao mentalni izazov.

– Adekvatna odjeća može vam pružiti udobnost, poboljšati vaše kretanje i povećati vaše granice. Na temperaturama ispod nule odgovarajuća odjeća može napraviti ogromnu razliku i uveliko odrediti koliko dugo možete sigurno i udobno ostati vani, pogotovo kada su djeca u pitanju. Promrzline se mogu javiti veoma brzo ako nemate adekvatnu odjeću i obuću – ističe Muhić.

Dodatna oprema

Zimi, navodi naš sagovornik, odjeća bi trebala biti suha i topla. Vremenski uvjeti, aktivnosti i vrijeme provedeno vani određuju šta ćete obući, ali najbolje je da to bude slojevito. Ako je izuzetno hladno, možda će vam trebati još jedan sloj za veću izolaciju.

– Ukoliko se aktivnost djece odvija u blizini kuće, dodatna odjeća i obuća im neće biti potrebna zbog blizine doma, ali ukoliko idete na udaljenija mjesta, kao što su planine, onda je uvijek dobro imati dodatnu opremu u ruksaku – kaže Muhić.

Dakle, vremenom i kroz redovnu izloženost promjenjivim uvjetima okoline (poput hladnoće, zime), djeca, ali i odrasli, postepeno će se naviknuti na nelagodu, a rezultat toga je to da ćete postati otporniji.

Potrebno je zagrijavanje u zatvorenom prostoru

Ako djeca, ali i odrasli, ne vole hladnoću, onda je potrebno kratko zagrijavanje u zatvorenom prostoru prije nego što izađu vani. To je dobar način da se smanji “šok” od temperatura ispod nule.

– Treba obratiti pažnju da se ne zagrijete toliko da se počnete znojiti, zbog čega bi vam zapravo moglo postati puno hladnije kad ste vani – navodi prof. Amar Muhić.

Također, tokom treniranja na minusu može se desiti, dodaje Muhić, da ne osjećate toliko žeđi, što može dovesti do dehidriranosti.  To se posebno javlja kod djece koja se zaigraju i budu zaokupljena sportskim aktivnostima te zaborave unijeti tečnost u organizam. Važno je znati da tijela i dalje gube vodu znojenjem, čak i ako vam nije vruće. Zbog toga je važan unos tečnosti.

– Nemojte čekati da pijete vodu kada ožednite. Posebno se to odnosi na djecu koju treba svako malo napominjati da popiju malo vode. Ostanite hidrirani prije, tokom i nakon sportskih aktivnosti. Ako je vrlo hladno, može pomoći i čaj – dodaje prof. Muhić.

Nadzor odraslih

Hipotermija i ozebline mogu brzo postati stvarne brige, posebno ako je hladno i vjetrovito. To se dodatno može zakomplicirati ako ste daleko od civilizacije i nemate načina da pozovete pomoć.

Djeca uvijek trebaju biti u grupi i pod nadzorom odraslih, a naročito u slučaju da se aktivnost obavlja daleko od civilizacije.